Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Hur lång tid tar det att värma upp vattnet i ett spabad?
I artikeln...
Ska jag stänga av spabadet mellan användning?
Hur varmt ska det vara i spabadet?
Hur mycket el drar uppvärmningen?

Hur lång tid tar det att värma upp vattnet i ett spabad?

När du värmer upp ditt spabad kan du räkna med ca 1-2 grader per timme. Det tar därför ca ett dygn att värma upp vattnet i spabadet till en lagom temperatur. Du behöver alltså planera ditt badande i god tid.

Ska jag stänga av spabadet mellan användning?

Oftast är det bäst är att låta spabadet hålla en lagom temperatur, eftersom det går mindre energi till att hålla temperaturen uppe, jämfört med att hela tiden låta temperaturen sjunka och sen höja den igen. Man sparar sällan energi på att ständigt stänga av och sätta på spabadet.

Man brukar särskilt rekommendera att inte stänga av spabadet under vintern, då vattnet kan riskera att frysas och systemet kan gå sönder. Om du behöver stänga av spabadet bör du ta hjälp av tillverkarens manual, för att veta vad som gäller för just ditt spabad. 

Visste du att det går snabbare med....
...Extra isolering eller ett spabadslock? Genom att stänga in värmen behåller du en högre en temperatur och sparar mer pengar.

Hur varmt ska det vara i spabadet?

Ett varmt härligt spabad ställer krav på uppvärmning och isolering. Vad vill du veta om uppvärmning av spabad?

Hur mycket ska då temperaturen i spabadet höjas? Lagom temperatur brukar vara 37-40 °C, men det finns tillfällen då en lägre temperatur är bättre.

» Mer om rätt temperatur i spabad

Hur mycket el drar uppvärmningen?

Att höja temperaturen i spabadet innebär också elförbrukning. Energiförbrukningen beror till stor del på var i Sverige det står. Om du bor långt upp i norr där det blir väldigt kalla vintrar kommer det krävas mer energi jämfört med om du bor i södra Sverige. Om du använder spabadet året runt eller bara under den varmare halvan av året, får också väldigt stor påverkan på elförbrukning.

Om du badar några gånger i veckan, året runt ligger förbrukningen för spabadet på runt 3000- 4000 kWh per år. Det är mätt när vattentemperaturen ligger på 38 grader, och en årsmedeltemperaturen på 7 grader, vilket ungefär motsvarar klimatet i Stockholm.

» Läs mer om elförbrukning med spabad

Viktigt med bra isolering

Ju bättre isolering, desto mindre driftskostnader. Att välja ett spabad med god isolering, ger alltså lägre omkostnader. Extra isolering i marken under spabadet kan minska dina energikostnader ytterligare.

» Läs mer om isolering av spabad

Mer om att värma spabad