Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Byte av värmekälla - behöver jag fundera på radiatorerna?
Varför bör jag se över radiatorerna vid byte av värmekälla?
Glöm inte bristen på spillvärme

Byta värmekälla till vattenburna radiatorer

Om du byter värmekälla, kan du även behöva se över radiatorsystemet. Detta gäller särskilt om du byter från en värmekälla som levererar höga temperaturer till en som ger lägre.

Byte av värmekälla - behöver jag fundera på radiatorerna?

Om du har en värmekälla som genererar höga temperaturer idag, exempelvis vedpanna, oljepanna eller gaspanna, så kan du behöva se över radiatorsystemet om du byter till en lågtempererad värmekälla - e.g. värmepump.

Varför bör jag se över radiatorerna vid byte av värmekälla?

Om man skickar ut en lägre framledningstemperatur i radiatorsystemet, kommer samma radiatorer inte ge lika mycket värme som den kunde med en högre temperatur.

Generellt bör man ha termostaterna fullt öppna med en värmepump och många gånger är gamla system tillräckligt överdimensionerade för att det ska funka med en värmepump. Detta gäller särskilt om huset genomgått andra energibesparande åtgärder, såsom extra isolering eller byte av fönster, sedan radiatorsystemet konstruerades.

Vi rekommenderar dock alltid att du sätter in en arbetstank / bufferttank som fungerar som en buffert mellan värmepumpen och radiatorsystemet. Det ger en jämnare temperatur ut i systemet, vilket ger bättre effektivitet och minskar risken för knäppningar i systemet.

» Mer om dimensionering av radiatorer och skillnaden mellan hög- och lågtemperat system

Glöm inte bristen på spillvärme

Det absolut lurigaste vid byte av värmekälla, är att utrymmen som tidigare fick spillvärme från en varm panna, nu står kalla. Pannrum eller källare, som tidigare klarade sig från fuktproblem kan drabbas av detta, eftersom den försvunna värmen var ett skydd mot fukten. Fundera därför alltid på om det är idé att installera en ny radiator i detta utrymme i samband med byte av värmekälla.