Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vilken sorts system?
Elkabel, golvvärmematta, golvvärmefolie, lågvolt och självreglerande

Vilken golvvärme ska jag välja till el-golvvärme?

Har du börjat titta lite på el-golvvärme, men har lite svårt att hitta rätt bland alla olika produkter. Här går vi igenom vilka val du behöver tänka på.

Vilken sorts system?

Elgolvvärme består av en elkabel. I denna kabel går en ström, som möter motstånd, varpå energin omvandlas till värme. I huvudsak består alltså el-golvvärmen av en elkabel. Denna kabel kan komma lös eller som praktiska golvvärmemattor, där kabeln redan är utplacerad i ett passande mönster, men det finns också andra varianter.

El-golvvärme med elkabel.
El-golvvärme med golvvärmematta.
El-golvvärme med golvvärmefolie.

Elkabel för el-golvvärme

Med en lös elkabel spikas elkabeln fast i golvspånskivan. Man kan också använda fästannordningar, för att smidigare kunna fästa elkabeln i ett passande mönster. När elkabeln är fäst spacklar man för att få en jämn yta att lägga golvet på. Det är inte lika lätt att lägga som golvvärmematta och eftersom du inte får lägga el-golvvärme själv innebär det lite större kostnad för elektrikern.

Golvvärmematta för el-golvvärme

En golvvärmematta är riktigt enkel att installera, eftersom elkabeln redan är utplacerad i ett passande mönster. Enkelt innebär i det här fallet att det går snabbare och lättare för din elektriker. Även här avslutar du med spackling för att få en jämn yta.

Golvvärmefolie för el-golvvärme

Golvvärmefolie är på sätt och vis en slags värmematta. Tänk på att olika sorters golvvärmefolie passar ihop med olika sorters golv, så att du säkerställer att du väljer golvvärmefolie som passar det golv du tänkt lägga ovanpå. Det är väldigt enkelt att lägga, men även här kräver lagen att arbetet utförs av en elektriker.

Lågvolt el-golvvärme

Detta är ett system med lägre effekt och får enligt vissa uppgifter får du installera detta system själv. 

Självreglerande el-golvvärme

Idag finns smartare system för el-golvvärme, som kan känna av verkligheten och anpassa driften, istället för att helt gå på en temostatinställning. Detta system anpassar inte bara effekten efter större faktorer som solinstrålning, utan också värmen utifrån områdets lokala förutsättningar såsom närhet till fönster och dörrar eller under möbler.

Tänk på att
Du inte får installera el-golvvärme själv.