Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Olika system för att lägga vattenburen golvvärme
Plastskivor med knoppar - hur gör man?
Spårskivor för vattenburen golvvärme

Att lägga vattenburen golvvärme

Vill du lägga vattenburen golvvärme i ditt hus? Vi går igenom vad du behöver tänka på och hur man går tillväga för att installera vattenburen golvvärme.

Olika system för att lägga vattenburen golvvärme

Det finns en rad olika alternativ för dig som vill lägga vattenburen golvvärme. Vi nybyggnation brukar man gjuta in golvvärmen i plattan, så att den finns där från början. Men det finns också alternativ för dig som vill installera vattenburen golvvärme i efterhand.

Sådana här plastskivor med knoppar kan användas för att snabbt installera vattenburen golvvärme. Plattorna är självhäftande och slangen pressas sedan på plats mellan knopparna.
Spårskivor har färdiga spår för golvvärmeslingor. Här byter man ut golvskivorna under golvet mot nya skivor, där man monterar golvvärmeslingorna.

Plastskivor med knoppar - hur gör man?

Detta system ser kanske lite lustigt ut, men det är väldigt praktiskt och enkelt att installera. Du placerar ut plastskivorna på golvet och de är självhäftande. Värmeslingan trycks sedan på plats mellan knopparna, så du får en bra placering av värmeslingan mer eller mindre automatiskt. När detta är gjort spacklar man, så att ytan blir jämn. Totalt bygger detta system ca 1,5 cm på höjden, exklusive golv.

Spårskivor för vattenburen golvvärme

Man kan också lägga värmeslingan i skivor i golvet. Det finns praktiska skivor att köpa med färdigfrästa spår för värmeslangen, men man kan också frästa spår själv i vissa sorters skivor. Med aluminiumplåtar får man bra värmespridning. En stor fördel med detta system är att spårskivorna läggs direkt på bjälklaget (ersätter de tidigare golvskivorna) och därför i praktiken inte bygger något extra på höjden.