Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Vilken sorts varmvattenberedare är egentligen bäst för ditt behov? Vi går igenom de olika sorterna och hur de används.
I artikeln...
Jämför varmvattenberedare och värmepumpsberedare
Vad är skillnaden?
Kostnadsexempel

Varmvattenberedare eller värmepumpsberedare?

Visste du att du genom att välja en modern värmepumpsberedare (eller varmvattenvärmepump) istället för en vanlig varmvattenberedare kan spara tusenlappar varje år på elräkningen.

Jämförelse varmvattenberedare och värmepumpsberedare

Nedan har vi jämfört siffror för de båda sätten att få varmvatten till hemmet. Investeringskostnaden varierar stort, och det beror till stor del på att det finns många produkter på marknaden, med olika pris.

  Varmvattenberedare Värmepumpsberedare
Investering ink. installation ca 17 000 - 30 000 kr 25 000 - 35 000 kr
Årsförbrukning 3 500 - 7 000 kwh 1 050 - 2 100 kwh
Kostnad / år 4 200 - 8 400 kr 1 260 - 2 520 kr

Beroende på hur mycket varmvatten hushållet använder, är det alltså fullt möjligt att spara in den lite högre investeringskostnaden för en värmepumpsberedare redan första året.

Vad är skillnaden mellan varmvattenberedare och värmepumpsberedare?

En varmvattenberedare värmepump tappvatten med direktverkande el, medan värmepumpsberedaren använder värmepumpsteknik. Med värmepumpsteknik får man ut flera gånger så mycket energi i form av värme, som värmepumpen förbrukar i form av el. Med andra ord blir energiförbrukningen flera gånger lägre med en varmvattenvärmepump. Det är vanligt att man kan spara så mycket som 70 % med en värmepumpsberedare, jämfört med en vanligt elvarmvattenberedare.

Visste du att...
Du kan minska omkostnaderna med uppåt 70 % med en värmepumpsberedare. Det blir många tusenlappar varje år!

Kostnad för tappvatten

Man brukar räkna med att runt en femtedel av hemmets energiförbrukning går till tappvatten. Kostnaden för tappvattnet landar ofta på 5000-10000 kronor per år, för ett hushåll på fyra personer. Hur man använder tappvatten påverkar dock i stor utsträckning. Varma bad och långa duschar syns tydligt på elräkningen.

Energimyndigheten räknar med en förbrukning på mellan 3500 och 6500 kwh per år för uppvärmning av tappvatten i ett hushåll på fyra personer.

Direktverkande el

Idag har många ett kombinerat system - en panna eller en värmepump, som både värmer hus och tappvatten. För dig som har direktverkande el står valet mellan just varmvattenberedare eller varmvattenvärmepump. En stor fördel med att köpa en renodlad värmepumpsberedare, är att den är konstruerad för att endast värma tappvatten och du slipper alltså betala extra pengar för att få en mer avancerad värmepump än du faktiskt behöver.

Vill du ha en varmvattenberedare eller värmepumpsberedare?

 

En varmvattenberedare (VVB) värmer och lagrar varmvatten för dusch, handtvätt, disk och bad.