Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Detta behöver du tänka på när du väljer storlek
Så mycket räcker olika stora varmvattenberedare till
Varmvattenberedare från 30 liter till 300 liter

Dimensionering och storlek varmvattenberedare

Hur stor varmvattenberedare ska man egentligen ha? Eller hur stor varmvattenberedare behövs i mitt hus? Dimensionering av varmvattenberedare är egentligen inte så svårt. Det finns två standardstorlekar - 200 liter och 300 liter. Vanligtvis räcker det med 200 liter, men ibland kan det vara bra att gå upp i storlek. Det finns även mindre modeller, som främst används i sommarstugor och fritidshus. Men även 100 och 150 liter kan passa i ett mindre hushåll, som är sparsamma med varmvattnet. Här har vi delat in varmvattenberedarna i olika storleksgrupper, så att du enkelt hittar en varmvattenberedare i en storlek som passar dig.

Att tänka på vid val av storlek på varmvattenberedare

Varmvattenberedarens volym baseras på flera olika faktorer:

1
Familjens vanor: I stor utsträckning är det familjens vanor som avgör hur stor varmvattenberedare som behövs. Om alla familjemedlemmar duschar varje dag och länge, kan det behövas lite mer varmvatten. Tänk också på att vanorna förändras. Småbarnen som duschar snabbt nu, kanske kommer ta långa duschar när de blir tonåringar.
2
Familjens storlek: Hur många man är i familjen påverkar också hur mycket varmvatten som krävs. I en större familj går det åt mer varmvatten. Om du ofta har gäster som bor över, kan det vara värt att överväga en större varmvattenberedare. Det kan också vara bra att fundera över framtiden - kanske kommer familjen att bli större?
3
Husets förutsättningar: Kranar och duschmunstycken påverkar också hur mycket vatten som går åt i hemmet. Energisnåla kranar och munstycken minskar förbrukningen av varmvatten. Att bada i badkar kräver mycket varmvatten. Det är vanligt att rekommendera en större varmvattenberedare om huset har ett badkar, som används.

Till modeller med olika storlek

Här nedan kan du se vad som är fördelarna med olika storlekar på varmvattenberedare och även gå vidare till sidor med förslag på modeller i just den storleken. Hur stor varmvattenberedare behöver du?

30 liter - minst
Räcker till handtvätt, disk och kanske en riktigt snabb dusch. Passar för sommarstugor, kolonistugor och attefallshus. Tanken värms snabbt upp igen.

 

50 liter - små
Räcker till handtvätt, disk och en snabb dusch. Passar för sommarstugor, kolonistugor och attefallshus. Tanken värms snabbt upp igen.
80 liter - mindre
Räcker till dusch, handtvätt och disk. Passar för mindre hus, sommarstugor och attefallshus. Den minimala och smidiga designen gör det enkelt att hitta en bra placering för denna modell.
100 liter - mellanstora
Räcker till ett par snabba duschar, handtvätt och disk. Passar för sommarstugor och mindre hus. Smidig och liten design gör det enkelt att hitta en bra placering för denna modell.
150 liter - medelstora
Täcker behovet i många mindre hushåll. Passar för mindre hus. Med denna modell kan du spara pengar genom att du värmer lagom mycket vatten.
200 liter - standard
Den vanligaste och mest populära storleken i Sverige. Räcker till behovet för de flesta hushåll och passar bra för normalstora hus.
300 liter - större
Räcker till långa duschar och stora badkar. Passar för vanliga hus såväl som större hushåll. Välj en värmepumpsberedare för lägre omkostnader.