Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Värmepump i Dalarnas län

Hjälp med värmepump i Dalarna?

Vi på Polarpumpen säljer, installerar och servar värmepumpar i hela Sverige. Därför kan du självklart få hjälp hos oss, oavsett var i Dalarnas län du bor. Vi kan exempelvis hjälpa dig som bor i Borlänge, Falun, Avesta, Ludvika eller Mora. Visste du att vi har marknadens bredaste sortiment av luftvärmepumpar och att du kan köpa din värmepump, installation, tillbehör och service direkt i vår webbutik.

Här på vår hemsida hittar du också mycket information om värmepumpar. Vi vill hjälpa dig så att du kan göra ett informerat beslut samtidigt som du får ut så mycket som möjligt av din värmepump genom korrekt användning och skötsel.

Ring oss! 0770-777 600

Vilken värmepump är du intresserad av?
| | |

Polarpumpen i Dalarna
Försäljning

Absolut!
Kontakta oss här!

Support

Självklart!
Kontakta oss här!

Försäkringsärenden

Naturligtvis!
Registrera ditt ärende här!

[email protected] | 0770-777 600

Om Dalarna

Dalarnas län hette tidigare Kopparbergs län, efter Stora Kopparberget i Falun, som också är länets residensstad. Man har brutit malm i Falun åtminstone sedan 1000-talet och gruvan har spelat en mycket viktig roll i Sveriges historiska ekonomi. Under stormaktstiden kom periodvis så mycket som två tredjedelar av all koppar i Europa från Falun. Dalarna tillhör Bergslagen och här har funnits gott om gruvor och bruk.

Länet har i princip samma gränser som landskapet Dalarna men inkluderar även små områden i Västmanland och Härjedalen. Dalarnas län har också samma vapen som landskapet Dalarna, med den skillnaden att länets vapen kröns av en hertigkrona och landskapets en kungakrona.

Hedemora är Dalarnas äldsta stad, den enda som hade stadsprivilegier redan under medeltiden. Säter och Falun fick sina stadsprivilegier 1642. Avesta, Ludvika och Borlänge fick stadsprivilegier på 1900-talet innan principen försvann.

Kartan visar några av de orter i Dalarna där Polarpumpen regelbundet installerar värmepumpar.

Märkt på kartan:
Ludvika, Hedemora, Malung, Sälen, Rättvik, Leksand, Mockfjärd, Borlänge, Falun, Enviken, Orsa, Mora, Evertsberg, Vansbro, Fredriksberg, Yttermalung, Saxdalen.

Låt oss hjälpa dig!

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi snarat möjligt! Du kan också ringa oss direkt på 0770-777 600.

De personuppgifter du lämnar när du fyller i formuläret behandlas i enlighet med vår integritetspolicy.

* Obligatoriska fält

Besparing
Uppvärmning
Miljövänligt

Vilken typ av värmepump är du intresserad av?

Luft-Luft
Passar bra i Dalarnas klimat.
Låg investering
Bra besparing på uppvärmning
Luft-Vatten
Passar vattenburen värme.
Medel investering
Bra besparing på uppvärmning
Från-Luft
Passar om du har mekanisk ventilation och vattenburen värme.
Medel-Hög investering
Ok besparing på uppvärmning och varmvatten
Bergvärme
Kräver rätt förutsättningar i berggrunden och vattenburen värme.
Höginvestering
Bra besparing på uppvärmning och varmvatten

Olika värmepumpar

Nedan hittar du information om de olika sorternas värmepumpar du kan välja mellan. Vi redogör också för hur väl de passar i klimatzonen och vilka regler som gäller i regionen.

Luft-Luft

Luft-luftvärmepump i Dalarna

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av luft-luftvärmepump i Dalarna.
 • Du tänker helt rätt i att du kan spara mycket energi med en luft-luftvärmepump i Dalarna.
 • Du bör tänka på att välja en luft-luftvärmepump, som är effektiv i låga temperaturer.
 • Du kan räkna med att spara mycket pengar med en effektiv luft-luftvärmepump.
 • För dig i Dalarna rekommenderas luft-luftvattenvärmepumparna listade till höger.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-luftvärmepump som passar just dig.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Dalarnas klimat är mycket varierande. Fjällen hindrar den varma luften från Atlanten och länet präglas därför av ett inlandsklimat. De lokala variationerna är stora i det kuperade landskapet. Fjälltrakterna har lägre temperaturer än de mer lågliggande områdena i öster. Medeltemperaturen är exempelvis ca 5 grader lägre i Sälen än i Avesta i december och januari.

En luft-luftvärmepump kan ge en stor besparing i Dalarnas klimat. Vanligtvis är temperaturen vintertid inom luft-luftvärmepumpens komfortzon. Om du vet med dig att du bor på en plats med kallare klimat, gör du klokt i att välja en luft-luftvärmepump som ger god effekt i låga temperaturer och som har en låg lägsta garanterad temperatur för värmedrift.

Hur mycket kan jag spara?

Energimyndighetens tester av luft-luftvärmepumpar ger en god indikation på hur mycket man kan spara i olika delar av landet. Dalarna ligger mittemellan den mellersta zonen (Borås) och den kalla zonen (Luleå) när det gäller medeltemperatur. Sälen ligger klart närmare den kalla zonen, Avesta och Borlänge ligger närmare den mellersta zonen och Mora ligger i princip mittemellan. Beroende på var du bor i Dalarna bör du alltså titta mest på besparingspotentialen i olika klimatzoner.

Tester av luft-luftvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-luftvärmepumpar?

Luft-luftvärmepumpar brukar inte påverkas av några speciella regler, men det förekommer anmälningsplikt även för luft-luftvärmepumpar i några kommuner. Kontrollera därför vad som gäller i din kommun i Dalarnas län. I områden med detaljplan och bostadsrättsföreningar kan det finnas speciella regler.

Det finns regler för hur mycket buller du får utsätta dina grannar för, men det är ovanligt att en luft-luftvärmepump når upp till så höga nivåer - om du väljer en luft-luftvärmepump av kvalitetsmärke.

Kort om vad en luft-luftvärmepump är

En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna.

Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna.

Läs mer om luft-luft

Vi rekommenderar dessa produkter

Installation luft-luftvärmepump

Installation luft-luftvärmepump

 • Gäller hela Sverige
 • 1 innedel
 • Möjlighet till... Detaljer

3990 kr

Fujitsu 12 LTCN

Fujitsu 12 LTCN

 • Herrgårdsövernattning
 • Värmer 10m² -... Detaljer
Från 327 kr/månad

Daikin Siesta RC35 luft-luftvärmepump

C35-R - Daikin

 • Värmer 25 - 160 m²
 • Bäst filter & Wifi på... Detaljer
Från 348 kr/månad

Luft-Vatten

Luft-vattenvärmepump i Dalarna

 • Vi kan hjälpa dig medrådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
 • Du tänker helt rätt i att installera en luft-vattenvärmepump i Dalarnas län.
 • Du bör tänka på att en split-modell ger extra skydd mot frysskador vid strömavbrott.
 • Du kan räkna med att spara en stor besparing mot en förhållandevis låg investeringskostnad.
 • För dig i Dalarna rekommenderas frånluftsvärmepumparna listade till höger.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-vattenvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

En luft-vattenvärmepump kan ge en stor besparing i Dalarna. Dagens luft-vattenvärmepumpar är mycket effektiva även vid lägre temperaturer och klarar dessutom av att ge värme även i låga temperaturer. Om inte luft-vattenvärmepumpen räcker till finns en inbyggd elpatron som hjälper till.

Den stora fördelen med luft-vattenvärmepumpen är att den ger en bra besparing, trots att investeringskostnaden ofta är hälften mot bergvärme. Det finns dessutom bra möjligheter att komplettera en luft-vattenvärmepump med andra värmekällor.

Hur mycket kan jag spara?

Energimyndighetens oberoende tester visar att man kan spara uppåt 65 % med en luft-vattenvärmepump och då ska man ha klart för sig att testerna har några år på nacken. Det är inte den absolut senaste tekniken som har testat och luft-vattenvärmepumparna har utvecklats mycket de senaste åren.

Det finns inga specifika testresultat för klimatet i Dalarnas län, utan bara generella testresultat.

Testresultat för luft-vattenvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-vattenvärmepumpar?

Vanligtvis krävs inte en anmälan för att installera en luft-vattenvärmepump i Dalarnas län, men det kan förekomma i några kommuner. Kontrollera därför alltid vad som gäller i din kommun. Områden med detaljplan eller bostadsrättsföreningar kan också ha specifika regler, så se till att kolla vad som gäller ditt boende..

Det finns en gräns för hur mycket buller du får utsätta grannarna för. Vissa luft-vattenvärmepumpar kan under perioder ligga på ganska hög ljudnivå. Det är därför bra om du inte installerar din luft-vattenvärmepump precis vid tomtgränsen och om du måste det kan du välja en tystare variant.

Kort om vad en luft-vattenvärmepump är

En luft-vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften och överför den till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Den kan utgöra ett komplement eller en primär värmekälla. Den är förhållandevis billig, samtidigt som besparingen är stor.

Läs mer om luft-vatten

Vi rekommenderar dessa produkter

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

SW50 Hydrobox - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer
Från 1,064 kr/månad

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

SW50 Ecodan - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer

61980 kr

Från 1,337 kr/månad

Från-Luft

Frånluftsvärmepump i Dalarnas län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder när du investerar i en frånluftsvärmepump.
 • Du tänker helt rätt i att installera frånluftsvärmepump. En frånluftsvärmepump passar bra i Dalarnas län.
 • Du bör tänka på att huset måste ha mekanisk ventilation, för att passa till en frånluftsvärmepump.
 • Du kan räkna med att spara en hel del med en frånluftsvärmepump.
 • För dig i Dalarna rekommenderas frånluftsvärmepumparna listade till höger.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken frånluftsvärmepump som passar just dig.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

En frånluftsvärmepump hämtar energi från frånluften, alltså den varma luft som ska ventileras ut ur huset. Detta ger en jämn energikälla och frånluftsvärmepumpen påverkas av den anledningen inte så mycket utav klimatet utanför huset. Den nya luften som kommer in i huset måste dock värmas upp och är det kallare ute, krävs mer värme och det är inte säkert att frånluftsvärmepumpen räcker till.

En frånluftsvärmepump brukar fungera bra i Dalarnas län, men i kallare områden måste elpatronen användas i större utsträckning.

Hur mycket kan jag spara?

En frånluftsvärmepump kan spara uppåt 50 % av den energi som ett hushåll i Dalarna kräver till uppvärmning och tappvatten. Testresultat för frånluftsvärmepumpar är tyvärr ytterst ovanliga. Energimyndigheten har endast testat tre stycken, och detta för några år sedan. Läs mer om testresultatet via länken nedan.

Testresultat för frånluftsvärmepumpar

Vilka regler gäller för frånluftsvärmepumpar?

Frånluftsvärmepumpen påverkar i princip bara insidan av huset och en installation brukar därför inte hindras av några speciella regler. I vissa kommuner förekommer dock anmälningsplikt.

Kort om vad en frånluftvärmepump är

En frånluftsvärmepump återanvänder värmen i ventilationsluften. När luften i huset är förbrukad och ska ventileras ut, tar frånluftsvärmepumpen tillvara på värmen.

Läs mer om frånluft

Vi rekommenderar dessa produkter

ComfortZone Excellence 35L

Excellence 35L - ComfortZone

 • Värmer mellan 80-120 m²
 • Kräver en extern... Detaljer
Från 1,251 kr/månad

ComfortZone Excellence 35

Excellence 35 - ComfortZone

Från 1,356 kr/månad

Bergvärme

Bergvärme i Dalarnas län

 • Vi kan hjälpa dig med:rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av bergvärme i Dalarna.
 • Du tänker helt rätt;i att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Dalarnas län.
 • Du bör tänka på;att söka om tillstånd från din kommun i god tid innan installationen.
 • Du kan räkna med att spara;en stor del av energin som går till uppvärmning och varmvatten.
 • Få förslag på modeller;genom att fylla i vår offertförfrågan.
 • Kontaktaoss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i;vårt kontaktformulär;eller ring 0770 - 777 600

Bergvärme är lämpligt om det finns en passande berggrund under huset. Berggrunden i Dalarnas län passar vanligen utmärkt till bergvärme, men det förekommer lokala variationer, så ta reda på förutsättningarna hemma hos dig. Om det är långt ned till berggrunden blir installationen dyrare, man måste nämligen fortfarande borra lika djupt i själva berggrunden och vägen dit ned måste isoleras, vilket medför en extra kostnad. I vissa fall bör man absolut överväga den billigare luft-vattenvärmepumpen.

Precis som i utomhusluften i Dalarna förekommer temperaturvariationer i berggrunden. Berggrunden är dock trögare och förändringar sker långsamt. Ju längre norrut man kommer desto lägre är temperaturen i berggrunden och detta måste kompenseras genom djupare borrhål.

Hur mycket kan jag spara?

Vanligtvis kan du spara upp till 70 % av energin som går till uppvärmning av hus och tappvatten med en bergvärmepump i Dalarna. Energimyndigheten har utfört oberoende tester av bergvärmepumpar, som bekräftar detta.

Testresultat för bergvärmepumpar

Vilka regler gäller för bergvärmepumpar?

Vid installation av bergvärme i Dalarna krävs att du anmäler detta till kommunen, i vissa fall gäller den högre nivån att ansöka om tillstånd. Det är viktigt att du lämnar in en komplett ansökan i god tid, så att allt är färdigt innan installationen.

Vanligtvis kostar det 1000 - 2000 kronor att ansöka och du betalar samma summa även om du inte får tillstånd. Det du betalar för är den tid och därmed kostnad det innebär för kommunen att hantera din ansökan. Om din ansökan inte är komplett kan det krävas en längre handläggningstid och då kan du tvingas betala extra, eller så godkänns inte din ansökan och du måste ansöka igen.

Det är viktigt att borrhålet placeras på rätt plats, men hänsyn till annat som finns i marken, som rör, ledningar, tunnar, brunnar och andra energibrunnar. Det ska vara 20 meter mellan olika energibrunnar, exempelvis din och grannens, för att inte effekten ska försämras.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Läs mer om bergvärme

Offerförfrågan bergvärme

System och installation

Kort information om fastigheten

Kontaktinformation

* Obligatoriska fält

Service

Service av värmepump

Värmepumpar beskrivs ofta som underhållsfria, men riktigt så är det inte; de kräver visst underhåll, även om det är lite. Det är viktigt att ta väl hand om värmepumpen. Om du sköter det underhåll som krävs, får du ut mycket mer av din värmepump och kan spara mer pengar. Dessutom bör du låta en servicetekniker titta över din värmepump med något års mellanrum.

Beställ service

Hos oss på Polarpumpen kan du beställa service till din värmepump. Servicen utförs självfallet av kunniga servicetekniker, som vet exakt vad som behöver göras, för att din värmepump ska fungera så bra som möjligt.

Beställ service av värmepump hos Svensk Installationspartner

Service ger bättre effekt

En värmepumps effekt minskar med tiden. Detta beror främst på att det kommer in smuts i värmepumpen. Genom att låta en servicetekniker titta över värmepumpen och rengöra den på djupet, får du upp effekten igen och sparar mer pengar.

Bättre hållbarhet med service

Med service får du också en mer hållbar värmepump. Smuts i värmepumpen orsakar onödigt slitage, som med tiden gör att komponenter går sönder. Genom regelbunden service kan du därför säkerställa att din värmepump håller längre. På så vis kan du också spara pengar.

Läs mer om service

Vi rekommenderar dessa produkter

Felsökning av luft-luftvärmepump

Felsökning Luft-luftvärmepump

Just nu har vi inte möjlighet att erbjuda felsökning.Detaljer
1990 kr

Service av luft-luftvärmepump

Rengöringsservice luft-luftvärmepump

 • Rengöringsservice luft-luftvärmepump
 • Bättre... Detaljer

2190 kr