Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,8
Delbetalning med Svea

Värmepumpar i Kalmar län

Hjälp med värmepump i Kalmar?

Välkommen till oss på Polarpumpen! Hos oss kan du köpa din värmepump och installation, oavsett var i Kalmar län du bor. Vi kan hjälpa dig med din värmepump i Kalmar, Västervik, Oskarshamn och länets övriga kommuner.

I vår e-butik kan du enkelt läsa på om olika värmepumpar, och få tips och råd om hur du kan spara mer och sköta din värmepump på bästa sätt. Om du hittar en värmepump som passar dig, kan du lägga din beställning direkt i e-butiken.

Om du undrar något eller vill ha hjälp att välja rätt värmepump, är du självklart välkommen att kontakta oss! Vi hjälper dig gärna.

Ring oss! 0770-777 600

Vilken värmepump är du intresserad av?
| | |

Polarpumpen i Kalmar
Försäljning

Absolut!
Kontakta oss här!

Support

Självklart!
Kontakta oss här!

Försäkringsärenden

Naturligtvis!
Registrera ditt ärende här!

[email protected] | 0770-777 600

Om Kalmar

Kalmar län består av östra delarna av Småland, samt Öland och länsvapnet innehåller de båda landskapens vapen. Det är idag ett glesbefolkat län, med gamla gränser. De största tätorterna är Kalmar, Västervik, Oskarshamn, Nybro och Vimmerby.

Residensstaden och den största staden i länet är Kalmar. Kalmar är en av Sveriges äldsta städer och var en av rikets största och viktigaste städer på medeltiden, då staden låg på gränsen mot Danmark och staden har många gånger hamnat i kläm i krig mellan Sverige och Danmark. Kalmar var dessutom en viktig handelsstad i Hansanförbundet och har Nordens äldsta stadsvapen.

Öland utgör Sveriges minsta landskap och Sveriges näst största ö. Sedan 1972 kan man köra bil från fastlandet via Ölandsbron. Från 1500-talet till början av 1800-talet var hela Öland en kunglig jaktpark och befolkningen fick inte äga jaktvapen eller hundar. Än idag brukar de svenska kungligheterna tillbringa delar av sommaren på Öland.

Kartan visar några av de orter i Kalmar län där Polarpumpen regelbundet installerar värmepumpar.

Märkt på kartan:
Kalmar, Västervik, Oskarshamn, Nybro, Vimmerby, Hultsfred, Målila, Högsby, Mönsterås, Emmaboda, Torsås, Frödinge, Ankarsrum, Läckeby, Trekanten, Ljungbyholm, Hagby, Söderåkra, Påryd och Orrefors.

Låt oss hjälpa dig!

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi snarat möjligt! Du kan också ringa oss direkt på 0770-777 600.

De personuppgifter du lämnar när du fyller i formuläret behandlas i enlighet med vår integritetspolicy.

* Obligatoriska fält

Besparing
Uppvärmning
Miljövänligt

Vilken typ av värmepump är du intresserad av?

Luft-Luft
Passar utmärkt i Kalmars milda klimat.
Låg investering
Bra besparing på uppvärmning
Luft-Vatten
Passar klimatet i Kalmar län och vattenburen uppvärmning.
Medel investering
Bra besparing på uppvärmning
Från-Luft
Passar till mekanisk frånluft och vattenburen uppvärmning.
Medel-Hög investering
Ok besparing på uppvärmning och varmvatten
Bergvärme
Passar mindre bra till berggrunden på Öland. Används med vattenburen värme.
Höginvestering
Bra besparing på uppvärmning och varmvatten

Olika värmepumpar

Nedan hittar du information om de olika sorternas värmepumpar du kan välja mellan. Vi redogör också för hur väl de passar i klimatzonen och vilka regler som gäller i regionen.

Luft-Luft

Luft-luftvärmepump i Kalmar län

 • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder i Kalmar län.
 • Du tänker helt rätt i att installera luft-luft, som ger hög effekt i Kalmar läns milda klimat.
 • Du bör tänka på: att satsa på god kvalitet, eftersom det lönar sig i längden.
 • Du kan räkna med att spara: upp till 70 % av uppvärmningskostnaderna i Kalmar läns milda klimat.
 • Du bör titta på följande modeller som är listade till höger.
 • Kontakta oss gärna om undrar något eller vill ha hjälp att hitta rätt luft-luftvärmepump.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Kalmar län ligger i sydöstra Sverige och har ett milt klimat. Faktum är att Kalmar län innehar hela fem av Sveriges månadsvärmerekord - för januari, februari, mars, maj och oktober. Det Småländska höglandet i väster stoppar de fuktiga vindarna från Atlanten. När nederbörden har fallit på höjderna, sveper mildare och torrare luft ner över Kalmar län. Närheten till havet ger också mildare temperaturer, men både Smålandskusten och Öland kan drabbas av kraftiga snöfall på vintern. Det milda klimatet gör luft-luftvärmepumpen till ett utmärkt val.

Hur mycket kan jag spara?

I det milda klimatet i Kalmar län är besparingspotentialen stor. Det milda klimatet gör att luft-luftvärmepumpar passar utmärkt. En luft-luftvärmepump ger vanligen en mycket hög effekt i Kalmar län och det är extremt ovanligt med så låga temperaturer som Norden-anpassade luft-luftvärmepumpar inte klarar.

Med hjälp av testresultat kan du bilda dig en uppfattning, om hur mycket energi du kan spara. Störst på testning av luft-luftvärmepumpar i Sverige är Energimyndigheten, som har testat luft-luftvärmepumpar för tre olika klimatzoner i Sverige. Klimatet i Kalmar län ligger närmast den mellersta zonen. Både Kalmar och Oskarshamn har en årsmedeltemperatur på 6,4 grader jämfört med den mellersta zonens 6,1. Testresultaten visar på en besparing på upp till 70 %.

Tester av luft-luftvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-luftvärmepumpar?

Det brukar inte finnas några speciella regler som påverkar din installation av luft-luftvärmepump i Kalmar län, även om anmälningsplikt förekommer i några svenska kommuner. Det finns dock gränser för hur mycket buller du får utsätta grannarna för, men det är ovanligt att luft-luftvärmepumpar låter så mycket.

I områden med detaljplan kan det finnas speciella regler, främst för att en luft-luftvärmepump kan anses påverka utseendet på fasaden. En bostadsrättsförening kan också ha synpunkter på din installation.

Kort om vad en luft-luftvärmepump är

En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna.

Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna.

Läs mer om luft-luft

Vi rekommenderar dessa produkter

14 % rabatt
Fujitsu 09 LM Slim

Stelvio 27M - Clivet

 • Värmer 15 - 140 m²
 • Extremt... Detaljer
13900 kr
Från 264 kr/månad

Mitsubishi Kazan 25 Extreme R32-Inne

Kazan 35 Extreme - Mitsubishi Heavy Industries

 • Värmer 20 - 170 m²
 • Snygg design
 • Låg... Detaljer
15900 kr
Från 327 kr/månad

Storsäljare
Daikin Siesta RC35 luft-luftvärmepump

C35-R - Daikin

 • Värmer 25 - 160 m²
 • Wifistyrning
 • Effektiv... Detaljer
16990 kr
Från 350 kr/månad

Luft-Vatten

Luft-vattenvärmepump i Kalmar län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder när du köper din luft-vattenvärmepump-
 • Du tänker helt rätt i att installera luft-vatten. Den passar bra i Kalmar läns milda klimat.
 • Du bör tänka på att en tillräckligt kraftig luft-vattenvärmepump lönar sig i längden.
 • Du kan räkna med att spara mycket, med en luft-vattenvärmepump i Kalmar län.
 • Du bör titta på: Panasonic Aquarea All-in-One 9kW, Panasonic Aquarea All-in-One 12kW
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-vattenvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Luft-vattenvärmepumpar passar mycket bra i det milda klimatet i Kalmar län och effekten blir god. På vintern ligger temperaturen vanligtvis inom luft-vattenvärmepumpens komfortzon och lägre temperaturer än luft-vattenvärmepumpen klarar av är ovanliga och i så fall finns en inbyggd elpatron som hjälper till.

Då bergvärme är mindre lämpligt på Öland, är det särskilt lämpligt att titta på en luft-vattenvärmepump istället. Skillnaden i besparing mellan en luft-vattenvärmepump och en bergvärmepump är liten, samtidigt som skillnaden i investering är mycket stor.

Hur mycket kan jag spara?

En luft-vattenvärmepump brukar ge en god effekt Kalmar läns milda klimat och överlag i hela södra Sverige. Generellt, brukar en luft-vattenvärmepump ge en besparing på uppåt 65 % på uppvärmning av hus och tappvatten.

Det finns inga specifika tester av luft-vattenvärmepumpar för olika klimatområden i Sverige, men Energimyndigheten har genomfört allmänna tester, som kan ge dig en uppfattning om hur mycket det går att spara i olika stora hus, med olika modeller, med golvvärme eller radiatorer.

Testresultat för luft-vattenvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-vattenvärmepumpar?

Vanligtvis finns inga specifika regler eller lagar för just luft-vattenvärmepumpar varken i Kalmar eller något annat län, men i några fall krävs en anmälan till kommunen.

Du kan dock behöva tänka över bullernivån. Luft-vattenvärmepumpens utedel låter en del, även om det är ovanligt att de når upp i för höga nivåer. Placera gärna luft-vattenvärmepumpen en bit ifrån tomtgränsen eller skaffa en tystare modell, så slipper du utmana grannsämjan i onödan.

I ett område med detaljplan eller bostadsrättsföreningar, kan det finnas speciella regler.

Kort om vad en luft-vattenvärmepump är

En luft-vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften och överför den till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Den kan utgöra ett komplement eller en primär värmekälla. Den är förhållandevis billig, samtidigt som besparingen är stor.

Läs mer om luft-vatten

Vi rekommenderar dessa produkter

Mitsubishi SW50 Split + Hydrobox-Garanti

SW50 Hydrobox - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer
Från 1,064 kr/månad

Mitsubishi SW50 Split + Ecodan-Logga

SW50 Ecodan - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer

61980 kr

Från 1,337 kr/månad

Från-Luft

Frånluftsvärme i Kalmar län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av frånluftsvärme i Kalmar län.
 • Du tänker helt rätt i att installera frånluftsvärmepump. En frånluftsvärmepump passar bra i Kalmar län.
 • Du bör tänka på att huset måste ha mekanisk ventilation, för att passa till en frånluftsvärmepump.
 • Du kan räkna med att spara en hel del med en frånluftsvärmepump i Kalmar län.
 • Du bör titta på följande modeller som är listade till höger.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken frånluftsvärmepump som passar just dig.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

En frånluftsvärmepump hämtar värme från ventilationsluften, närmare bestämt den förbrukade luft som ska ventileras ut ur huset (frånluften). Detta är en stabil värmekälla och frånluftsvärmepumpens effekt påverkas därför mindre av vädret utomhus. Samtidigt krävs mer värme för att värma upp ett hus, ju kallare det är utomhus och därför brukar frånluftsvärmepumpar passa bra i det milda klimatet i Kalmar län.

Hur mycket kan jag spara?

Generellt, brukar en frånluftsvärmepump kunna spara uppåt 50 % av den energi som går till att värma hus och tappvatten. Ytterst få frånluftsvärmepumpar har testats, men Energimyndighetens test med tre frånluftsvärmepumpar kan ändå ge dig en uppfattning om besparingspotentialen. På Polarpumpen kan du välja frånluftsvärmepumpar från populära tillverkar som NIBE och ComfortZone.

Testresultat för frånluftsvärmepumpar

Vilka regler gäller för frånluftsvärmepumpar?

Det är ovanligt med speciella regler för frånluftsvärmepumpar, eftersom de i princip endast påverkar insidan av huset och därmed inte stör några grannar. I vissa kommuner kan det förekomma anmälningsplikt.

Kort om vad en frånluftvärmepump är

En frånluftsvärmepump återanvänder värmen i ventilationsluften. När luften i huset är förbrukad och ska ventileras ut, tar frånluftsvärmepumpen tillvara på värmen.

Läs mer om frånluft

Vi rekommenderar dessa produkter

NIBE F110 frånluftsvärmepump

F110 - NIBE

 • Varmvattenvärmepump 265 liter
 • Frånluft, uteluft eller... Detaljer
Från 450 kr/månad

ComfortZone Excellence 35L

Excellence 35L - ComfortZone

 • Värmer mellan 80-120 m²
 • Kräver en extern... Detaljer
Från 1,251 kr/månad

ComfortZone Excellence 50L

Excellence 50L - ComfortZone

 • Värmer mellan 120-180 m²
 • Kräver en extern... Detaljer
Från 1,293 kr/månad

Bergvärme

Bergvärme i Kalmar län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid köp av bergvärmepump i Kalmar län.
 • Du tänker helt rätt i att bergvärme inte passar så bra till berggrunden på Öland.
 • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid innan installationen.
 • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.
 • Få förslag på modeller genom att fylla i vår offertförfrågan.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Berggrunden i Småland tillhör det svenska urberget och passar vanligen bra ihop med bergvärme, men lokala avvikelser förekommer. Berggrunden i södra Sverige håller en något högre medeltemperatur än i norr, vilket innebär grundare borrhål i Kalmar län än i norr.

Ölands berggrund består istället av betydligt yngre kalksten som har en sämre värmeledningsförmåga. Det innebär att det brukar krävas djupare borrhål på Öland för att få ut tillräcklig effekt. Detta medför en extra kostnad, varför bergvärme blir mindre lönsamt på Öland och det kan därför vara bra att överväga en luft-vattenvärmepump rent ekonomiskt.

Om det är långt ned till berggrunden, måste man ändå borra lika djupt i själva berget. Vägen dit ned måste isoleras och detta medför en ganska stor extra kostnad för varje meter. Är det långt ned till berggrunden under ditt hus, kan det vara värt att överväga alternativ, såsom luft-vattenvärmepump, ytjordvärmepump eller sjövärmepump.

Hur mycket kan jag spara?

Vanligtvis kan man spara uppåt 70 % av den energi som går till att värma hus och tappvatten med en bergvärmepump. Energimyndighetens testresultat bekräftar detta.

Testresultat för bergvärmepumpar

Vilka regler gäller för bergvärmepumpar?

För bergvärmepumpar måste man som regel anmäla installationen till kommunen i förväg, ibland måste man ansöka om tillstånd. Det är viktigt att du skickar in en komplett ansökan i god tid, så att allt är i sin ordning innan installationen oavsett om du bor i Kalmar län eller någon annanstans. Man kan nämligen få betala dyra böter, om man borrar utan tillstånd.

Anmälan eller tillstånd krävs främst i och med att en felaktig installation kan påverka grundvattnet. Grundvattnet används ofta som dricksvatten och det kan därför vara svårt att få tillstånd i vattenskyddsområden. På Öland kan man generellt inte få tillstånd inom inre vattenskyddsområden. Det är också viktigt att inget i marken tar skada och det finns därför krav på avstånd till annat i marken. Det måste som regel vara 20 meter mellan olika energibrunnar, för att värmen i marken ska räcka.

Det kostar att anmäla/ansöka om tillstånd, i och med att du får betala den kostnad som kommunen har för att handlägga ditt ärende. Om det tar längre tid att handlägga ditt ärende, för att din ansökan inte är komplett, kan du få betala lite extra eller i värsta fall få betala för en helt ny ansökan, så var noggrann i din ansökan. Självklart kan du få hjälp av installatören med detta.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Läs mer om bergvärme

Offerförfrågan bergvärme

System och installation

Kort information om fastigheten

Kontaktinformation

* Obligatoriska fält

Service

Service av värmepump

Värmepumpar beskrivs ofta som underhållsfria, men riktigt så är det inte; de kräver visst underhåll, även om det är lite. Det är viktigt att ta väl hand om värmepumpen. Om du sköter det underhåll som krävs, får du ut mycket mer av din värmepump och kan spara mer pengar. Dessutom bör du låta en servicetekniker titta över din värmepump med något års mellanrum.

Beställ service

Hos oss på Polarpumpen kan du beställa service till din värmepump. Servicen utförs självfallet av kunniga servicetekniker, som vet exakt vad som behöver göras, för att din värmepump ska fungera så bra som möjligt.

Beställ service av värmepump hos Svensk Installationspartner

Service ger bättre effekt

En värmepumps effekt minskar med tiden. Detta beror främst på att det kommer in smuts i värmepumpen. Genom att låta en servicetekniker titta över värmepumpen och rengöra den på djupet, får du upp effekten igen och sparar mer pengar.

Bättre hållbarhet med service

Med service får du också en mer hållbar värmepump. Smuts i värmepumpen orsakar onödigt slitage, som med tiden gör att komponenter går sönder. Genom regelbunden service kan du därför säkerställa att din värmepump håller längre. På så vis kan du också spara pengar.

Läs mer om service