Bergvärme i Kronobergs län
Berggrunden i Kronobergs län brukar passa bra till bergvärme, men lokala avvikelser kan förekomma. Berggrunden håller en något högre medeltemperatur i de södra delarna av Sverige och detta gör att man vanligtvis inte måste borra lika djupt, vilket minskar kostnaden för att installera bergvärme.
Installationen blir dyrare om det är långt ned till berggrunden, eftersom vägen ned till berggrunden måste skyddas med foderrör, så att det inte ramlar ned jord och lera i borrhålet. Foderrör kostar extra och om det är långt ned till berggrunden, kan det därför vara idé att istället överväga en luft-vattenvärmepump som är betydligt billigare att installera (även utan långa avstånd ned till berggrunden) och dessutom ger en nästan lika stor besparing som en bergvärmepump.
Hur mycket kan jag spara?
Bergvärme ger oftast den största besparingen bland de olika värmepumparna. Man brukar räkna med en besparing på uppåt 70 % om du investerar i en bergvärmepump i Kronobergs län. Detta är siffror som bekräftas av Energimyndighetens testresultat för bergvärmepumpar.
Testresultat för bergvärmepumpar
Vilka regler gäller för bergvärmepumpar?
Om du vill installera en bergvärmepump i Kronobergs län ska detta anmälas till kommunen. I vissa kommuner eller vid särskilda fall kan det istället krävas att du ansöker om tillstånd. Detta innebär ingen större skillnad för dig som ansöker; du måste oavsett få klartecken innan installationen.
Du betalar en avgift för att ansöka om tillstånd och du betalar helt enkelt för det arbete kommunen lägger ned på att handlägga ditt ärende. Om din ansökan inte är komplett, kan det ta längre tid att handlägga ärendet med en extra kostand som följd. Dessutom riskerar du att handläggningen inte blir färdig i tid för installationen. Se därför till att vara noggrann.
En felaktig installation och borrning kan påverka grundvattnet och miljön. Det är därför det krävs en anmälan eller tillstånd. I vattenskyddsområden är det oftast just tillstånd som krävs, och det kan ibland vara svårt att få.
Vid placeringen av energibrunnen måste man ta hänsyn till allt annat som finns i marken - exempelvis rör, ledningar, brunnar och tunnlar. Detta oavsett om man bor i Kronorbergs län eller något annat län. Det måste vara minsta 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte effekten i marken ska minska. I din ansökan ska du bifoga en karta, där placeringen framgår och var det finns annat i marken.
Läs mer om bergvärme