Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärme i Kronobergs län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Kronoberg
Vilka regler gäller för bergvärme i Kronobergs län?

Bergvärmepump i Kronobergs län

Berggrunden i Kronobergs län brukar passa bra till bergvärme, men lokala avvikelser kan förekomma. Berggrunden håller en något högre medeltemperatur i de södra delarna av Sverige och detta gör att man vanligtvis inte måste borra lika djupt, vilket minskar kostnaden för att installera bergvärme.

Installationen blir dyrare om det är långt ned till berggrunden, eftersom vägen ned till berggrunden måste skyddas med foderrör, så att det inte ramlar ned jord och lera i borrhålet. Foderrör kostar extra och om det är långt ned till berggrunden, kan det därför vara idé att istället överväga en luft-vattenvärmepump som är betydligt billigare att installera (även utan långa avstånd ned till berggrunden) och dessutom ger en nästan lika stor besparing som en bergvärmepump.

Allt du behöver veta om bergvärme i Kronobergs län 

  • Du tänker helt rätt i att bergvärme brukar passa berggrunden i Småland.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Kronobergs län!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Kronobergs län
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Hur mycket kan jag spara med en bergvärmepump?

Bergvärme ger oftast den största besparingen bland de olika värmepumparna. Man brukar räkna med en besparing på uppåt 70 % om du investerar i en bergvärmepump i Kronobergs län. Detta är siffror som bekräftas av Energimyndighetens testresultat för bergvärmepumpar.

Vilka regler gäller för bergvärme i Kronobergs län?

Om du vill installera en bergvärmepump i Kronobergs län ska detta anmälas till kommunen. I vissa kommuner eller vid särskilda fall kan det istället krävas att du ansöker om tillstånd. Detta innebär ingen större skillnad för dig som ansöker; du måste oavsett få klartecken innan installationen.

Du betalar en avgift för att ansöka om tillstånd och du betalar helt enkelt för det arbete kommunen lägger ned på att handlägga ditt ärende. Om din ansökan inte är komplett, kan det ta längre tid att handlägga ärendet med en extra kostand som följd. Dessutom riskerar du att handläggningen inte blir färdig i tid för installationen. Se därför till att vara noggrann.

En felaktig installation och borrning kan påverka grundvattnet och miljön. Det är därför det krävs en anmälan eller tillstånd. I vattenskyddsområden är det oftast just tillstånd som krävs, och det kan ibland vara svårt att få.

Vid placeringen av energibrunnen måste man ta hänsyn till allt annat som finns i marken - exempelvis rör, ledningar, brunnar och tunnlar. Detta oavsett om man bor i Kronorbergs län eller något annat län. Det måste vara minsta 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte effekten i marken ska minska. I din ansökan ska du bifoga en karta, där placeringen framgår och var det finns annat i marken. 

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Kronobergs län