Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärme i Norrbottens län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Norrbotten
Vilka regler gäller för bergvärme i Norrbottens län?

Bergvärmepump i Norrbottens län

Berggrunden i Norrbottens län brukar passa bra till bergvärme. Berggrunden blir kallare ju längre norrut man kommer, men skillnaderna är inte lika stora som i utomhusklimatet. Att berggrunden är kallare innebär att det krävs något djupare borrhål, för att få tillräcklig effekt. Det kostar naturligtvis lite mer att borra djupare, men besparingen blir samtidigt stor.

En större investering ger en längre återbetalningstid, men samtidigt kan bergvärmen ge en riktigt bra besparing även i kallare klimat, till skillnad från luftvärmepumparnas besparing, som påverkas i större utsträckning.

Om berggrunden börjar först långt ned under huset, kan installationen bli dyrare. Man måste nämligen borra lika djupt i berggrunden, eftersom det bara är där man kan hämta ut värme. Vägen dit måste isoleras med foderrör, för att skydda borrhålet från lera och jord, samt isolera, så värme inte går förlorad. Är det långt ned till berggrunden under ditt hus, kan det vara idé att överväga alternativa lösningar.

Allt du behöver veta om bergvärme i Norrbotten

  • Du tänker helt rätt i att bergvärme brukar passa berggrunden i Norrbotten och Lappland.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Norrbotten!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Norrbotten
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården. 

Hur mycket kan jag spara på bergvärme?

Man brukar kunna spara uppåt 70 % av den energi som krävs för att värma huset och dess tappvatten. Energimyndighetens testresultat bekräftar detta, men är inte specifikt utförda för det kalla klimatet i Norrbottens län. I Norrbottens län krävs lite djupare borrhål, än längre söderut. Genom att kompensera på detta sätt säkrar man en mycket stor besparing även i kallare klimat.

Vilka regler gäller för bergvärme i Norrbottens län?

För att få installera en bergvärmepump måste man i förväg anmäla detta till kommunen, i vissa fall måste man ansöka om tillstånd i Norrbotten. Se till att du lämnar in en komplett ansökan i god tid, så att du får klartecken innan installationen. Anmälan krävs främst eftersom en felaktig installation är en miljörisk och kan påverka grundvattnet. Av den anledningen kan det var svårt att få tillstånd i vattenskyddsområden i Norrbotten och många andra län.

Marken kan vara full av ledningar, rör, kablar, brunnar av olika slag, tunnlar och gruvor. Om man ska borra tvåhundrameter ned, måste man naturligtvis ta hänsyn till det som finns i marken och hålla lämpliga avstånd. Exempelvis ska det vara 20 meter till andra energibrunnar, för att värmen i marken ska räcka till båda. Allt detta inkluderas i din anmälan/ansökan till kommunen.

Du måste betala en avgift till kommunen för din ansökan. Du betalar helt enkelt den kostnad det innebär för kommunen att handlägga ditt ärende. Var därför noga med att skicka in en komplett ansökan, så att den kan behandlas inom beräknad tid. I värsta fall kan du bli tvungen att ansöka igen, om du skickar in en slarvig ansökan. Din installatör kan självklart hjälpa dig med att fylla i uppgifterna i ansökan. 

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump, installation, utbyte och smarta tillbehör