Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärmepump i Jönköpings län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Jönköpings län
Vilka regler gäller för bergvärme i Jönköpings län?

Bergvärmepump i Jönköpings län

Berggrunden i Jönköpings län brukar fungera bra ihop med bergvärme, även om lokala avvikelser alltid kan förekomma. I och med att länet ligger förhållandevis söderut håller berggrunden en varmare medeltemperatur och det krävs därför inte lika djupa borrhål, som längre norrut.

 Allt du behöver veta om bergvärme i Jönköpings län 

  • Du tänker helt rätt i att bergvärme brukar passa berggrunden i Jönköping och Härjedalen.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten. 

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Jönköpings län!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Jönköpings län
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Hur mycket kan jag spara på bergvärme?

Besparingen med en bergvärmepump ligger vanligen på uppåt 70 %. Besparingen gäller både uppvärmning av huset och tappvatten. Energimyndighetens tester visar på liknande resultat.

Återbetalningen blir vanligtvis ganska lång, i och med att det kostar lite mer att installera bergvärme i Jönköpings och många andra län. En luft-vattenvärmepump sparar nästan lika mycket som bergvärme, men kostar vanligtvis ungefär hälften att installera och har därför en betydligt kortare återbetalningstid.

Vilka regler gäller för bergvärme i Jönköpings län?

Du måste som minst anmäla till kommunen att du ska installera bergvärme, i många fall måste du ansöka om tillstånd. Oavsett vilket, måste du få svar från kommunen att det är okej innan själva installationen påbörjas. Tillstånd krävs delvis i och med att en felaktig installation kan påverka grundvattnet, som ofta används som dricksvatten. Av den anledningen kan det vara svårare att få tillstånd i vattenskyddsområden.

Det kostar att ansöka om tillstånd i alla län, såväl Jönköpings län. Du betalar helt enkelt för vad det kostar kommunen att handlägga ärendet. Om du borrar utan tillstånd, får du en dyrare straffavgift. Brunnsborraren måste vara certifierad.

I ansökan ska det bland annat ingå information om dig, fastigheten, brunnsborraren och installatören. Du får självklart hjälp av installatören att fylla i din ansökan.

Det är viktigt att din bergvärmeinstallation inte skadar annat i marken, som avloppsledningar. Ta reda på att det inte finns något i marken som tar skada, och följ de föreskrifter som gäller i din kommun. Det måste också vara minst 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte kapaciteten ska minska.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Jönköpings län