Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärmepump i Jämtlands län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Jämtland och Härjedalen
Vilka regler gäller för bergvärme i Jämtland och Härjedalen?

Bergvärmepump i Jämtlands län

Berggrunden i Jämtlands län brukar passa bra till bergvärme, men det kan förekomma lokala variationer.

Ju längre norrut man kommer, desto kallare blir berggrunden, som värms upp av solen. För att kompensera för den lägre temperaturen måste man borra djupare, vilket medför en något större kostnad. Med det djupare borrhålet får man en bra besparing, och besparingen påverkas inte i samma utsträckning av klimatet, som för luftvärmepumparna.

Hur långt ned berggrunden ligger under huset, påverkar också hur mycket du måste betala för installationen. Avståndet ned till berggrunden måste säkras med foderrör, som ser till att inte jord och lera ramlar ned i borrhålet. Foderrör medför en extra kostnad, samtidigt som effekten den här sträckan är sämre. Ofta måste man borra i princip lika långt i själva berget, oavsett avståndet dit. Om det är långt ned till berget blir alltså investeringskostnaden betydligt större och det tar tid innan investeringen lönar sig. Om det är så hemma hos dig, kan det vara idé att överväga en annan värmepump.

Allt du behöver veta om bergvärme i Jämtland

  • Du tänker helt rätt i att bergvärme brukar passa berggrunden i Jämtland och Härjedalen.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme! i Jämtland
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Jämtland
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara på bergvärme med en bergvärmepump?

Bergvärme ger vanligtvis den största besparingen. Man brukar räkna med att det går att spara uppåt 70 % av den energi som går till uppvärmning av hus och tappvatten med en bergvärmepump. Denna siffra bekräftas av Energimyndighetens testresultat för olika bergvärmepumpar. Här finns inga specifika tester för olika klimatzoner, men genom att kompensera för den effekt som finns att hämta i berggrunden, bör besparingen bli riktigt bra, även i Jämtlands något kallare klimat.

Vilka regler gäller för bergvärme i Jämtlands län?

Bergvärmepumpsinstallationer måste alltid anmälas till kommunen oavsett om du bor i Jämtlands län eller något annat, och i vissa fall måste man istället ansöka om tillstånd. Tillstånd används exempelvis ofta i vattenskyddsområden, och kan ibland vara svårt att få. Oavsett vilket, ska du se till att din ansökan är komplett och skickas i god tid. Om din ansökan inte är fullständig, kanske du inte får godkänt eller så tar din ansökan längre tid att handlägga och du tvingas betala mer - för du betalar alltid en avgift, som ska motsvara den kostnad det tar för kommunen att handlägga ditt ärende.

Anmälan eller tillstånd krävs i och med att det innebär en miljörisk att borra för bergvärme och placera en kollektorslang i berggrunden. Om något går snett, kan grundvattnet tyvärr ta skada oavsett om du är i Jämtland eller något annat län. Därför är det viktigt att du anlitar certifierade borrare och installatörer - vilka du anlitar ska vanligtvis framgå i din anmälan.

När man borrar ett hål i marken på uppåt 200 meter, måste man ta hänsyn till annat som finns i marken. Det kan finnas olika typer av ledningar, rör och brunnar, men också i vissa fall tunnlar eller gruvor. Det måste exempelvis vara 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte effekten i marken ska minska. I din ansökan till kommunen, ska det framgå vad som finns i marken och hur placeringen av ditt borrhål tar hänsyn till detta.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Jämtlands län