Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Bergvärmepump i Västerbottens län
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Västerbotten
Vilka regler gäller för bergvärme i Västerbottens län?

Bergvärmepump i Västerbottens län

Bergvärme kräver en passande berggrund och berggrunden i Västerbottens län brukar passa mycket bra till bergvärme. Det förekommer dock lokala variationer, så ta reda på förutsättningarna hos dig.

På vissa ställen kan det vara långt ned till berggrunden och då blir installationen dyrare. Det krävs nämligen fortfarande ett lika djupt borrhål i själva berggrunden och vägen dit måste isoleras. Om det är långt ned kan kostnaden dra iväg, och det kan vara idé att istället överväga en luft-vattenvärmepump.

Berggrundens temperatur varierar och ju längre norrut man kommer desto kallare är det i marken. Berggrundens variationer är dock inte så stora som för utomhustemperaturen, men den kallare berggrunden kräver ändå något djupare borrhål i norra Sverige.

Allt du behöver veta om bergvärme i Västerbotten

  • Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Västerbottens län.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten. 

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Västerbotten!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Västerbotten
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara på bergvärme?

Med en bergvärmepump brukar man kunna spara upp till 70 % av den energi som går till uppvärmning av huset och tappvattnet. Energimyndighetens oberoende tester bekräftar besparingspotentialen.

Vilka regler gäller för bergvärme i Västerbottens län?

Om du vill installera bergvärme i Västerbottens län, måste detta anmälas till kommunen. Ofta krävs att du ansöker om tillstånd. Det är viktigt att du skickar in din ansökan i god tid och att den är komplett, så att ärendet hinner behandlas innan installationen. Att ansöka brukar kosta 1000-2000 kronor och måste betalas oavsett om du får tillstånd eller ej.

Du betalar helt enkelt kostnaden för det arbete kommunen lägger ned på din ansökan. Vid en komplettering kan handläggningstiden utökas och du får betala extra, eller så blir din ansökan inte godkänd och du måste ansöka igen.

Borrhålet måste placeras på en säker plats, med hänsyn till annat i marken, som rör, ledningar, brunnar, tunnlar och andra energibrunnar. Olika energibrunnar måste placeras med minst 20 meters avstånd, annars kan effekten minska. Därför kan din installation påverkas, om grannarna har borrat för bergvärme, då du bör ha minst 20 meter till din grannes borrhål.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Västerbottens länr