Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärme i Stockholms län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Stockholm
Vilka regler gäller för bergvärme i Stockholms län?

Bergvärmepump i Stockholms län

Berggrunden i Stockholms län brukar passa bra för bergvärme. I Stockholms förhållandevis milda klimat är dock den betydligt billigare luft-vattenvärmepumpen nästan lika effektiv som en bergvärmepump och återbetalar sig fortare.

Generellt är det lite dyrare att installera bergvärme i Stockholm, än i övriga landet, men vi tar samma priser för värmepumpar oavsett del av landet.

Allt du behöver veta om bergvärme i Stockholms län

  • Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Stockholms län.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.  
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Stockholms län!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Stockholms län
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara på bergvärme?

Vanligtvis kan man spara upp till 70 % med en bergvärmepump. Besparingen är på uppvärmning och varmvatten. Detta visar sig också i Energimyndighetens tester.

Besparingen i Stockholm brukar bli stor i procent, men den totala mängden, blir ändå mindre i Stockholm än i resten av landet, i och med att det inte behövs lika mycket värme som i övriga landet. Det innebär att man sparar mindre rent ekonomiskt. I och med att bergvärme är dyrt att installera i Stockholm, på grund av den olämpliga berggrunden och man dessutom sparar mindre pengar varje år, tar det lång tid innan bergvärmen återbetalar sig.

Vilka regler gäller för bergvärme i Stockholms län?

För att få installera en bergvärmepump måste du ansöka om tillstånd hos kommunen. Tillstånd krävs på grund av riskerna för miljön, som en felaktig installation innebär. Innan tillstånd beviljas kontrolleras också att ditt borrhål inte påverkar annat i marken, såsom vattenledningar, avlopp, gasledningar m.m.Det brukar vara extra svårt att få tillstånd för bergvärme i vattenskyddsområden, exempelvis Östra Mälaren.

Det bör vara 20 meter mellan två energibrunnar, annars måste man kompensera för detta, exempelvis genom djupare borrhål. Eftersom Stockholm är tätbefolkat, är detta också något staden tittar på i ansökningarna.

Kommunen tar ut en avgift för ansökan om tillstånd. I Stockholms kommun är denna avgift betydligt dyrare än snittet i landet. Om ansökan inte är komplett eller handläggningen tar extra tid av annan anledning tillkommer en avgift per timme, så var noggrann! Alla kommuner i länet har sina egna tillvägagångssätt och avgifter.

Det finns också krav på att brunnsborraren, som borrar hålet är certifierad, vilket också kontrolleras i din ansökan om tillstånd.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Stockholms län