Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Bergvärmepump i Västernorrlands län
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Västernorrland
Vilka regler gäller för bergvärme i Västernorrland län?

Bergvärmepump i Västernorrlands län

Berggrunden i Västernorrlands län passar vanligtvis mycket bra till bergvärme. Berggrunden är kallare länge norrut i landet och detta kompenseras med djupare borrhål, för att få ut tillräcklig effekt. Att borra djupare innebär en lite större kostnad, men besparingen blir samtidigt mycket bra.

Investeringen blir alltså lite större, om du väljer bergvärme i Västernorrland, jämfört med i södra Sverige. Samtidigt blir besparingen bra, eftersom effekten inte påverkas av klimatet i samma utsträckning som luftvärmepumparna. Avståndet ned till berggrunden påverkar också hur dyr installationen blir. Vägen ned till berggrunden måste säkras med foderrör, så att inte jord och lera ramlar ned i borrhålet.

Långa avstånd med foderrör medför en extra kostnad. Sträckan ned till berggrunden ger dessutom mindre värme, så man måste oftast borra ungefär lika djupt i själva berggrunden ändå. Om det är mycket långt ned till berget, kan det vara läge att överväga en annan typ av värmepump.

Allt du behöver veta om bergvärme i Västernorrland

  • Du tänker helt rätt i att bergvärme brukar passa berggrunden i Medelpad och Ångermanland.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten. 

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Västernorrland!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Västernorrland
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara med en bergvärmepump?

Bergvärme ger vanligtvis den största besparingen bland värmepumparna. Man brukar räkna med en besparing på uppåt 70 % av den energi som går till att värma hus och tappvatten, något som bekräftas av Energimyndighetens testresultat för bergvärmepumpar.

Det finns inga specifika tester utförda för olika klimatzoner, men med ett djupare borrhål, för att kompensera den lägre temperaturen i berget, kan besparingen bli i Västernorrland bli stor.

Vilka regler gäller för bergvärme i Västernorrlands län?

Inför en installation av bergvärme ska detta anmälas till kommunen. I vissa fall måste man istället ansöka om tillstånd, vilket inte innebär någon större skillnad. Se till att skicka in en komplett ansökan. Om ansökan inte är fullständig kanske du inte får godkänt eller så får du betala extra för att det tar längre tid för kommunen att handlägga ditt ärende. Det är viktigt att du får godkänt innan installationen.

Kommunen tar ut en avgift som helt enkelt innebär att du betalar för den tid det tar att handlägga ärendet. Ofta finns en fast summa, som motsvarar den tid det brukar ta, i andra fall används en timpeng.

Anledningen till att det krävs anmälan eller tillstånd är för att en felaktig installation kan påverka grundvattnet och miljön i Västernorrland. I vattenskyddsområden kan det vara svårare att få tillstånd just av den här anledningen.

Vid borrning i marken måste man ta hänsyn till vad som redan finns där. Ofta finns det ledningar, rör och brunnar, men det kan även finnas tunnlar eller gruvor. Detta påverkar placeringen av borrhålet och det finns regler runt hur långa avstånd det måste vara till annat i marken.

Exempelvis måste det vara 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte effekten från marken ska minska. Placeringen av ditt borrhål med hänsyn till annat i marken måste framgå i ansökan till kommunen.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Västernorrlands län