Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Bergvärmepump i Värmlands län
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Värmland
Vilka regler gäller för bergvärme i Värmlands län?

Bergvärmepump i Värmland

I Uppsala län brukar berggrunden passa bra för bergvärme. Samtidigt är lönsamheten hög med den betydligt billigare luft-vattenvärmepump, varför många istället väljer en sådan. Luft-vattenvärmepumpen återbetalar sig vanligen fortare i Upplands klimat.

Allt du behöver veta om bergvärme i Värmland 

  • Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Värmlands län.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar 

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Värmland!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Värmland
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är 

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme. 

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården. 

Hur mycket kan jag spara på bergvärme? 

En bergvärmepump brukar kunna spara uppåt 70 % av den energi som krävs för att värma hus och tappvatten. De oberoende testerna av bergvärmepumpar som Energimyndigheten har utfört bekräftar en besparingspotential på denna nivå. 

Vilka regler gäller för bergvärme i Värmlands län? 

Bergvärmeinstallation måste alltid anmälas till kommunen, ibland krävs den högre nivån ansökan om tillstånd, vilka i praktiken är ganska lika. Oavsett ska du se till att skicka in en komplett ansökan i god tid, så att allt är färdigt när installationen ska utföras. Det kostar någon tusenlapp för att ansöka, och det du betalar för är det arbete kommunen lägger ned på att handlägga ärendet. 

Kostnaden är densamma oavsett om ansökan godkänns eller inte. Du kan också få betala mer om din ansökan inte är komplett och ärendet således tar längre tid att handlägga eller så blir din ansökan helt enkelt inte godkänd och du måste ansöka en gång till. Se därför till att du lämnar in en korrekt och komplett ansökan oavsett om du bor i Värmland eller ej! 

Vid placeringen av borrhålet måste man ta hänsyn till annat i marken, såsom ledningar, brunnar, energibrunnar, tunnlar och rör. Energibrunnar måste placeras med minst 20 meters avstånd från varandra. Om energibrunnar placeras för nära kan effekten minska. Om du ska placera borrhålet närmare tomtgränsen, måste du därför också ta reda på om grannarna har bergvärme och se till att det är minst 20 meter mellan era borrhål. 

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Värmlands län