Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärme i Södermanlands län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Södermanland
Vilka regler gäller för bergvärme i Södermanlands län?

Bergvärmepump i Södermanland

Det som påverkar lämpligheten för bergvärme är främst berggrunden och i Södermanland brukar berggrunden vara lämplig för bergvärme. Du bör dock kontrollera förutsättningarna på din tomt. Ibland kan det vara långt ned till berggrunden och då blir det dyrt att borra. Tänk också på att besparingen även blir mycket stor med den betydligt billigare luft-vattenvärmepumpen.

Temperaturen i berggrunden varierar inte lika mycket som utomhustemperaturen i vårt avlånga land, men ju längre norrut i landet man kommer, desto kallare är det i berggrunden. Vid lägre temperatur krävs djupare borrhål för att få ut tillräcklig effekt.

Allt du behöver veta om bergvärme i Södermanland

  • Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Södermanlands län.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Södermanland!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Södermanland
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara på bergvärme?

En bergvärmepump brukar kunna spara upp till 70 % av hushållets utgifter för uppvärmning av huset och tappvattnet. Energimyndighetens oberoende tester bekräftar siffrorna.

Vilka regler gäller för bergvärme i Södermanlands län?

För att få installera bergvärme krävs tillstånd från kommunen eller åtminstone så råder anmälningsplikt. Det är viktigt att du ansöker i god tid inför installationen, så att du har tillstånd då energibrunnen borras. Det kostar att ansöka om tillstånd, vanligtvis 1000-2000 kronor och du betalar oavsett om tillståndet beviljas eller inte. Om din ansökan tar längre tid att behandla än normalt, exempelvis för att den inte är komplett, kan du behöva betala extra för den längre behandlingstiden.

Borrhålet måste placeras med hänsyn till annat i marken. Exempelvis ska det vara minst 20 meter till andra energibrunnar, för att alla ska få ut tillräcklig effekt ur marken. Hänsyn måste även tas till vanliga brunnar, ledningar, rör etc.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Södermanlands län