Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

 • Produktfrågor
 • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

 • Leveransfrågor
 • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärmepump i Göteborg med omnejd?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Göteborg
Vilka regler gäller för bergvärme i Göteborg?

Bergvärmepump i Göteborg

Det brukar fungera bra att installera bergvärme i Göteborg. Berggrunden brukar passa till bergvärme.

Det kan dock vara idé att istället överväga den betydligt billigare luft-vattenvärmepumpen, som i Göteborgs milda klimat kan generera en nästan lika stor besparing och därmed en betydligt snabbare återbetalning.

Allt du behöver veta om bergvärme i Göteborg

 • Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Göteborg.
 • Du bör tänka på att söka om tillstånd i god tid innan installationen hos Göteborgs stad.
 • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten. 

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

 • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården

Hur mycket kan jag spara med en bergvärmepump?

Det finns inga testresultat som specifikt gäller besparing med bergvärme i Göteborg. Energimyndigheten testar bergvärmepumpar rent allmänt gällande effekt och besparing, vilket kan ge en god uppfattning om besparingsmöjligheterna i olika stora hus, med golvvärme eller radiatorer. Generellt brukar man räkna med en besparing på upp till 70 % av kostnaderna för uppvärmning och varmvatten.

Berggrunden i Göteborg är något varmare än längre norrut, vilket innebär att borrhålet inte måste vara lika djupt och installationen blir därför något billigare. Detta gynnar återbetalningstiden.

Vilka regler gäller för bergvärme i Göteborg med omnejd?

Det krävs tillstånd från kommunen för att installera en bergvärmepump (ytjordvärmepump, grundvattenvärmepump, eller sjövärmepump). Detta gör man på kommunnivå.

Tillstånd krävs av miljöskäl. Grundvattnet kan påverkas av en bergvärmeinstallation. Utan tillstånd kan du krävas på dyra miljösanktionsavgifter.

I ansökan ska du tydligt ange var borrhålet/energibrunnen ska placeras. Du måste placera borrhålet:

 • 10 meter från fastighetsgräns
 • 20 meter från andra energibrunnar
 • 30 meter från borrade vattenbrunnar
 • 20 meter från grävda vattenbrunnar

Var noga med att du uppfyller kommunens krav, annars kan ansökan ta lång tid att behandla. Ansökan kostar 3600 kronor (oavsett om tillstånd beviljas eller inte).

Det brukar vara extra svårt att få tillstånd för bergvärme i vattenskyddsområden. Det finns också krav på att brunnsborraren, som borrar hålet är certifierad.

Det är viktigt att din bergvärmeinstallation inte skadar annat under mark, som avloppsledningar eller grundvattnet. Ta reda på att det inte finns något som kan ta skada, och följ de föreskrifter som gäller i din kommun. Det måste också vara minst 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte kapaciteten ska minska. En rekommendation är att placera din bergvärmepump minst 10 meter in på din tomt för för att göra det så optimalt som möjligt för både dig och grannen.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Göteborg med omnejd