Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärme i Skåne län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Skåne
Vilka regler gäller för bergvärme i Skåne län?

Bergvärmepump i Skåne

Berggrunden i Skåne län är mestadels mindre lämpad för bergvärme. Skånes berggrund består av sedimentära bergarter, som kalksten och har sämre värmeledningsförmåga än urberget som större delen av Sverige vilar på. För att få ut samma värmeeffekt, måste man därför borra djupare. Av denna anledning är bergvärme relativt ovanligt i Skåne, trots att berggrunden är något varmare, än i längre norrut.

Det finns andra sorters markvärme än bergvärme, som vanligtvis använder samma värmepumpar. Skillnaden består i var man placerar kollektorslangen, som hämtar upp värme. Dessa varianter är ytjordvärme, sjövärme och grundvattenvärme, och kan utgöra lämpliga alternativ till bergvärme i Skåne. Ytterligare ett bra alternativ är luft-vattenvärmepumpen.

Allt du behöver veta om bergvärme i Skåne

  • Du tänker helt rätt i att bergvärme ofta inte passar bra ihop med berggrunden i Skåne.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten. 

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Skåne!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Skåne
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara på bergvärme?

Vanligtvis kan man spara upp till 70 % med en bergvärmepump. Besparingen är på uppvärmning och varmvatten. Detta visar sig också i Energimyndighetens tester.

Besparingen i Skåne brukar bli stor i procent, men den totala mängden, blir ändå mindre i Skåne än i resten av landet, i och med att det inte behövs lika mycket värme som i övriga landet. Det innebär att man sparar mindre rent ekonomiskt. I och med att bergvärme är dyrt att installera i Skåne, på grund av den olämpliga berggrunden och man dessutom sparar mindre pengar varje år, tar det lång tid innan bergvärmen återbetalar sig.

Vilka regler gäller för bergvärme i Skåne län?

Det krävs tillstånd från kommunen för att få installera bergvärme. Vanligtvis finns tydlig information på kommunens hemsida. Tillstånd krävs i och med att bergvärmeinstallation innebär en miljörisk. Under städer kan det ibland vara gott om rör och ledningar i marken och det är därför viktigt att borrhålet hamnar rätt. Dessutom måste det vara ett avstånd på 20 meter till närmaste borrhål/energibrunn, så att inte effekten försämras. Det kan vara svårt att få tillstånd i vattenskyddsområden.

Vissa av Skånes kommuner är tydliga med hur mycket det kostar att ansöka om tillstånd, i andra kommuner måste man leta efter uppgiften i Miljöbalken (exempelvis i Malmö) och i ytterligare andra kommuner finns en timtaxa, så den slutliga kostnaden påverkas av hur lång tid det att behandla ansökan. Du måste betala avgiften oavsett om tillstånd beviljas eller inte.

Brunnsborraren, som borrar hålet måste vara certifierad, och detta kontrolleras i din ansökan om tillstånd, där uppgifter om borraren ska ingå. 

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump, installation, utbyte och smarta tillbehör