Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärmepump i Dalarna?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Dalarna
Vilka regler gäller för bergvärme i Dalarnas?

Bergvärmepump i Dalarnas län

Bergvärme är lämpligt om det finns en passande berggrund under huset. Berggrunden i Dalarnas län passar vanligen utmärkt till bergvärme, men det förekommer lokala variationer, så ta reda på förutsättningarna hemma hos dig.

Om det är långt ned till berggrunden blir installationen dyrare, man måste nämligen fortfarande borra lika djupt i själva berggrunden och vägen dit ned måste isoleras, vilket medför en extra kostnad. I vissa fall bör man absolut överväga den billigare luft-vattenvärmepumpen.

Precis som i utomhusluften i Dalarna förekommer temperaturvariationer i berggrunden. Berggrunden är dock trögare och förändringar sker långsamt. Ju längre norrut man kommer desto lägre är temperaturen i berggrunden och detta måste kompenseras genom djupare borrhål.

Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Dalarnas län

  • Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det passar bra i Dalarnas.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd i god tid innan installationen hos Dalarnass kommuner.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.

Frågor och rådgivning kring bergvärme 

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Dalarna!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Dalarna
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara men en bergvärmepump?

Vanligtvis kan du spara upp till 70 % av energin som går till uppvärmning av hus och tappvatten med en bergvärmepump i Dalarna. Energimyndigheten har utfört oberoende tester av bergvärmepumpar, som bekräftar detta.

Vilka regler gäller för bergvärme i Dalarnas?

Vid installation av bergvärme i Dalarna krävs att du anmäler detta till kommunen, i vissa fall gäller den högre nivån att ansöka om tillstånd. Det är viktigt att du lämnar in en komplett ansökan i god tid, så att allt är färdigt innan installationen.

Vanligtvis kostar det 1000 - 2000 kronor att ansöka och du betalar samma summa även om du inte får tillstånd. Det du betalar för är den tid och därmed kostnad det innebär för kommunen att hantera din ansökan. Om din ansökan inte är komplett kan det krävas en längre handläggningstid och då kan du tvingas betala extra, eller så godkänns inte din ansökan och du måste ansöka igen.

Det är viktigt att borrhålet placeras på rätt plats, men hänsyn till annat som finns i marken, som rör, ledningar, tunnar, brunnar och andra energibrunnar. Det ska vara 20 meter mellan olika energibrunnar, exempelvis din och grannens, för att inte effekten ska försämras.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Dalarna