Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärmepump i Västra Götalands län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Västra Götaland
Vilka regler gäller för bergvärme i Västra Götalands län?

Bergvärmepump i Västra Götaland

Bergvärme brukar passa bra i Västra Götaland. Berggrunden är vanligtvis lämplig för bergvärme. Samtidigt fungerar de billigare luftvärmepumparna mycket bra i det förhållandevis milda klimatet och brukar ge en snabbare återbetalning.

Allt du behöver veta om bergvärme i Västra Götaland

  • Du tänker helt rätt i att bergvärme brukar passa berggrunden i Medelpad och Ångermanland.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Västra Götaland!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Västra Götaland
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara med en bergvärmepump?

Bergvärme har inte testats specifikt i olika delar av Sverige. Däremot håller berggrunden en någon grad varmare medeltemperatur än i de kallare delarna av landet, vilket gynnar besparingspotentialen. Testresultat kan ge en dig en god uppfattning, om hur mycket du kan spara med bergvärmepumpen.

Vilka regler gäller för bergvärme i Västra Götalands län?

För bergvärme i Västra Götaland krävs att du ansöker om tillstånd. Exakt hur du går tillväga och vad det kostar regleras på kommunnivå. Anledningen att tillstånd krävs är främst miljömässig. Vid en misslyckad installation kan exempelvis grundvattnet påverkas. Dessutom måste man se till att det är tillräckligt långa avstånd mellan olika borrhål och annat som finns i marken.

Vänd dig alltså till din kommun för att ansöka om tillstånd. Oftast finns informationen att tillgå på kommunens hemsida. Var noga med att skicka in uppgifterna i god tid, då det oftast tar flera veckor att behandla ett ärende. Det är viktigt att tillståndet är beviljat innan värmepumpsinstallationen påbörjas.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Västra Götalands län