Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärmepump i Östergötlands län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Östergötland
Vilka regler gäller för bergvärme i Östergötlands län?

Bergvärmepump i Östergötland

Vanligtvis passar berggrunden i Östergötland mycket bra för bergvärme. Det är främst urberg under Östergötland och där brukar man kunna borra för bergvärme utan problem. Det kan dock förekomma lokala avvikelser.

Allt du behöver veta om bergvärme i Östergötland

  • Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Östergötlands län.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten. 

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Östergötland!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Östergötland
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara med en bergvärmepump?

Besparingen brukar ligga på uppåt 70 % av energiåtgången för uppvärmning av hus och tappvatten. Energimyndighetens tester bekräftar resultatet. Bergvärme är bra om man inte har något emot en längre återbetalning.

En luft-vattenvärmepump ligger på liknande besparingsnivåer som en bergvärmepump i Östergötland. Samtidigt ligger kostnaden för att installera bergvärme på ungefär dubbelt så mycket. På mycket långsikt kan bergvärmen vara mer lönsam, men du får räkna med att det tar ganska många år.

Vilka regler gäller för bergvärme i Östergötlands län?

För bergvärme och syskonen (ytjordvärme, sjövärme och grundvattenvärme) krävs som minst anmälan och ofta tillstånd från kommunen. Du hittar vanligtvis information på kommunens hemsida. Du finner länkar till de största kommunerna i Östergötlands län (Linköping och Norrköping) lite längre ner.

Det innebär en miljörisk att borra i marken och därför kan det vara extra svårt att få tillstånd i vattenskyddsområden.

Du måste också ta reda på vad annat som finns i marken, ledningar, avlopp m.m. Det ska vara minst 20 meter till andra energibrunnar, så om din granne har bergvärme, kan det påverka dig. Det brukar också ingå uppgifter om dig som söker, fastigheten, den som ska borra och den som ska installera i ansökan. Du får hjälp att fylla i ansökan, av den som ska installera.

Kommunen tar ut en avgift för att behandla din ansökan. Du får betala oavsett om tillstånd beviljas eller inte. Du betalar för handläggningstiden. Du riskerar en straffavgift, om du borrar utan tillstånd. 

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Östergötlands län