Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar bergvärmepump i Hallands län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Halland
Vilka regler gäller för bergvärme i Halland?

Bergvärmepump i Halland

Berggrunden i Halland passar mestadels bra för bergvärme. I vissa områden förekommer kalksten, som kräver djupare borrhål för att få ut samma värmeeffekt.

Samtidigt erbjuder luft-vattenvärmepumpar ett ekonomiskt alternativ i Hallands milda klimat. Skillnaden i besparing är inte så stor, medan skillnaden i investeringskostnad är desto större.

Allt du behöver veta om bergvärme i Halland

  • Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Halland.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten. 

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Halland!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Halland
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara med en bergvärmepump?

Besparingen med bergvärme brukar ligga på upp till 70 %. Besparingen gäller den energi som går till uppvärmning av huset och tappvattnet. Energimyndighetens tester bekräftar besparingsnivån.

Vilka regler gäller för bergvärme i Hallands län?

Vanligtvis krävs tillstånd från kommunen för att installera bergvärme eller åtminstone anmälningsplikt. Oavsett är det viktigt att du skickar in uppgifterna i god tid, så att du hinner få klartecken innan installationen. Du hittar information om tillvägagångssätt och priser hos din kommun.

Anledningen till att tillstånd krävs är att en bergvärmeinstallation är en miljörisk. En korrekt installation är ingen fara för miljön, men om något går snett. Därför kan det vara extra svårt att få tillstånd i vattenskyddsområden. Det kan också finnas gott om rör och ledningar i marken under husen, som man måste ta hänsyn till, för att undvika olyckor, och dessutom måste det vara ett avstånd på minst 20 meter mellan olika borrhål/energibrunnar, annars kan effekten försämras.

Det kostar att ansöka om tillstånd I Halland och alla andra län. Du betalar helt enkelt för det arbete kommunen lägger ned på din ansökan och du måste betala oavsett om tillstånd beviljas eller inte. Ibland hittar man uppgifterna ihop med informationen om värmepumpar på kommunens hemsida, i vissa fall måste man leta efter uppgifterna i Miljöbalken. Det kan också vara så att det finns en timtaxa och att den slutliga summan avgörs av hur lång tid din ansökan tar att behandla och oavsett kan du tvingas betala extra om din ansökan tar extra lång tid att behandla. Var därför noggrann med att lämna in korrekta uppgifter redan från början.

Den som borrar energibrunnen måste vara certifierad och uppgifter om borraren ska vanligtvis ingå i din anmälan.

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump i Hallands län