Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Bergvärmepump i Uppsala län
I artikeln...
Allt du behöver veta om bergvärmepumpar i Uppsala
Vilka regler gäller för bergvärme i Uppsala län?

Bergvärmepump i Uppsala län

I Uppsala län brukar berggrunden passa bra för bergvärme. Samtidigt är lönsamheten hög med den betydligt billigare luft-vattenvärmepump, varför många istället väljer en sådan. Luft-vattenvärmepumpen återbetalar sig vanligen fortare i Upplands klimat.

Allt du behöver veta om bergvärme i Uppsala län

  • Du tänker helt rätt i att installera bergvärme. Det brukar passa bra i Uppsala län.
  • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
  • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.

Frågor och rådgivning kring bergvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Brett sortiment av bergvärmepumpar
Se alla våra bergvärmepumpar. Hos oss hittar du helhetslösningar vare sig du vill byta ut din bergvärmepump eller nyinstallera bergvärme.
Gratis offert på bergvärme i Uppsala län!
Fyll i uppgifter om ditt hus och får offert på bergvärmepumpar som passar för dina behov. En offertförfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt.
Vi hjälper dig med installation av bergvärmepump i Uppsala län
Vårt nätverk av erfarna och certifierade installatörer hjälper dig att installera din bergvärmepump. Du kan enkelt och smidigt köpa bergvärmepump med nyinstallation eller utbytesinstallation.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ibland uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Bergvärme har varit mycket populärt i Sverige på sistone. Det beror på att det är svårt att hitta en mer effektiv värmekälla. Samtidigt är investeringskostnaden stor och en nyinstallation kan innebära viss förödelse i trädgården.

Hur mycket kan jag spara på bergvärme?

En bergvärmepump brukar kunna spara upp till 70 % av omkostnaderna hushållet har för uppvärmning och varmvatten. Energimyndighetens tester befäster besparingspotentialen.

Temperaturen i berggrunden varierar, men inte lika snabbt och i så stor utsträckning som utomhustemperaturen. Bergvärmepumpens effekt påverkas därför inte i samma utsträckning av klimatvariationerna i landet. Däremot måste man borra djupare, ju längre norrut man kommer, för att kompensera för den lägre temperaturen i berggrunden. Det kostar naturligtvis mer, ju djupare man måste borra. I Uppsala län måste man inte borra jättedjupt, men djupare än i de mest sydliga delarna av landet.

Vilka regler gäller för bergvärme i Uppsala läns län?

En bergvärmepump kräver som minst anmälan till kommunen och ofta den något högre graden ansökan om tillstånd. Du måste veta att du din anmälan har gått igenom eller att du har fått tillstånd innan borrningen, annars kan du krävas på en större miljöavgift. I områden med vattenskyddsområde är det vanligen svårare att få tillstånd oberoende om du bor i Uppsala eller något annat län.

Du måste se till att borrningen inte krockar med något annat i marken. Det bör också vara minst 20 meter till andra borrhål, som om grannarna har borrat påverkar det dina möjligheter. I ansökan brukar det även ingå uppgifter om den som borrar brunnen och installatören. Det är viktigt att du använder en certifierad brunnsborrare. Du betalar för kommunens handläggning av ärendet och du får räkna med att det kostar runt 1000-2000 kronor. Avgiften varierar mellan olika kommuner. 

Helhetslösningar för bergvärme med bergvärmepump, installation, utbyte och smarta tillbehör