Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Värmepumpar i Västernorrlands län

Hjälp med värmepump i Västernorrland?

Välkommen till Polarpumpen! Här i vår e-butik kan du titta på värmepumpar och beställa den som passar dig bäst. Du kan även beställa installation eller service. Våra produkter och tjänster är tillgängliga i hela Västernorrlands län, oavsett om du bor i Sundsvall, Örnsköldsvik, Härnösand, Sollefteå, Kramfors, Timrå eller Ånge.

Här i vår butik kan du också läsa på om olika värmepumpar, så att du enkelt hittar den som passar just dig. Du finner också råd och tips, så att du kan använda och sköta din värmepump på bästa sätt. På den här sidan går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på för dig som bor i just Västernorrlands län.

Om du har några frågor eller vill få förslag på en värmepump som passar förutsättningarna i ditt hus, är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

Ring oss! 0770-777 600

Vilken värmepump är du intresserad av?
| | |

Polarpumpen i Västernorrland
Försäljning

Absolut!
Kontakta oss här!

Support

Självklart!
Kontakta oss här!

Försäkringsärenden

Naturligtvis!
Registrera ditt ärende här!

[email protected] | 0770-777 600

Om Västernorrland

Västernorrland består främst av Medelpad och större delen av Ångermanland. Länet omfattar också små områden i Hälsingland och Jämtland. Västernorrlands läns vapen är en kombination av Medelpads och Ångermanlands vapen.

Residensstaden är Härnösand, en i länet centralt belägen stad som grundades redan på 1500-talet av Johan III. Länets största stad är Sundsvall, som grundades 1621 som en del av Gustav II Adolfs stora satsningar på att grunda städer längs Norrlandskusten. Även Örnsköldsvik har en större folkmängd än residensstaden Härnösand.

Västernorrlands län upplevde en stor befolkningstillväxt i slutet av 1800-talet i samband med framgångarna för de svenska sågverken. Sedan dess har länet haft en svagare befolkningstillväxt.

Kartan visar några av de orter i Västernorrlands län där Polarpumpen regelbundet installerar värmepumpar.

Märkt på kartan:
Sundsvall, Örnsköldsvik, Härnösand, Sollefteå, Kramfors, Junsele, Timrå, Stockvik, Skottsund, Näsåker, Vattjom, Matfors och Ånge.

Låt oss hjälpa dig!

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi snarat möjligt! Du kan också ringa oss direkt på 0770-777 600.

De personuppgifter du lämnar när du fyller i formuläret behandlas i enlighet med vår integritetspolicy.

* Obligatoriska fält

Besparing
Uppvärmning
Miljövänligt

Vilken typ av värmepump är du intresserad av?

Luft-Luft
Rätt luft-luft passar bra i Västernorrlands klimat.
Låg investering
Bra besparing på uppvärmning
Luft-Vatten
Välj rätt luft-vattenvärmepump för klimatet, om du har vattenburen värme
Medel investering
Bra besparing på uppvärmning
Från-Luft
Passar till vattenburen värme och mekanisk frånluftsventilation.
Medel-Hög investering
Ok besparing på uppvärmning och varmvatten
Bergvärme
Brukar passa berggrunden i Västernorrlands län och till vattenburen värme.
Höginvestering
Bra besparing på uppvärmning och varmvatten

Olika värmepumpar

Nedan hittar du information om de olika sorternas värmepumpar du kan välja mellan. Vi redogör också för hur väl de passar i klimatzonen och vilka regler som gäller i regionen.

Luft-Luft

Luft-luftvärmepump i Västernorrlands län

 • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder inför ditt köp av luft-luftvärmepump i Västernorrlands län.
 • Du tänker helt rätt i att besparingen blir stor med en luft-luftvärmepump i Västernorrlands klimat.
 • Du bör tänka på: att välja en luft-luftvärmepump som ger hög effekt vid låga temperaturer.
 • Du kan räkna med att spara: uppåt hälften av uppvärmningskostnaderna i Västernorrlands län.
 • Du rekommenderas modellerna listade till höger.
 • Kontakta oss gärna om undrar något eller vill ha hjälp att hitta rätt luft-luftvärmepump.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Västernorrlands län består främst av landskapen Medelpad och Ångermanland - två landskap som båda har en kil långt in i landet. Detta gör att klimatet i länet varierar mycket mellan öster och väster. De lågliggande områdena längs kusten har ett mildare klimat än det bergiga inlandet i väster. Medelemperaturen i januari ligger på -7,1°C i Härnösand och -10,2°C i Sollefteå. Även i Västernorrlands klimat finns det många luft-luftvärmepumpar som kan ge en god effekt.

I ett kallt klimat är det extra viktigt att valet av luft-luftvärmepump blir rätt. Det finns ett par saker du bör titta på. Du bör välja en luft-luftvärmepump som har en garanterad värmedrift ned till -30°C eller åtminstone -25°C. På så vis kan du nästan alltid använda luft-luftvärmepumpen även i Västernorrland. Du bör också välja en luft-luftvärmepump som ger en hög effekt även vid låga temperaturer, eftersom detta ger dig en bättre besparing.

Hur mycket kan jag spara?

Energimyndigheten har utfört tester för tre olika klimatzoner i Sverige och dessa tester utgör en god utgångspunkt för att få en uppfattning om besparingspotentialen. Kuststräckan har en medeltemperatur som ligger ungefär mittemellan den mellersta (+6,1°C) och norra klimatzonen (+1,3°C), då Sundsvall har en årsmedeltemperatur på +3,6°C och Härnösand på +3,8°C. Detta innebär att man som boende i Västernorrland kan snegla lite på testresultaten från båda zonerna. I inlandet ligger årsmedeltemperaturen något lägre (Sollefteå +3,1°C).

Enligt testresultaten varierar besparingen mellan 71 % i ett litet hus i den mellersta zonen och 53 % i ett stort hus i den kalla zonen. Ta del av testresultaten via länken nedan.

Tester av luft-luftvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-luftvärmepumpar?

En luft-luftvärmepump brukar inte omfattas av några särskilda lagar, men i vissa kommuner förekommer anmälningsplikt. Ta därför reda på vad som gäller i din kommun i Västernorrland. Du får inte heller utsätta dina grannar för alltför mycket buller, men en luft-luftvärmepump når sällan upp till så höga nivåer.

Detaljplaner och bostadsrättsföreningar kan i sällsynta fall ha synpunkter på din luft-luftvärmepumpsinstallation, eftersom den påverkar utseendet på fasaden.

Kort om vad en luft-luftvärmepump är

En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna.

Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna.

Läs mer om luft-luft

Vi rekommenderar dessa produkter

Installation luft-luftvärmepump

Installation luft-luftvärmepump

 • Gäller hela Sverige
 • 1 innedel
 • Möjlighet till... Detaljer

3990 kr

Fujitsu 12 LTCN

Fujitsu 12 LTCN

 • Herrgårdsövernattning
 • Värmer 10m² -... Detaljer
Från 327 kr/månad

Daikin Siesta RC35 luft-luftvärmepump

C35-R - Daikin

 • Värmer 25 - 160 m²
 • Bäst filter & Wifi på... Detaljer
Från 348 kr/månad

Luft-Vatten

Luft-vattenvärmepump i Västernorrlands län

 • Vi kan hjälpa dig med med vad du behöver inför ditt köp av luft-vattenvärmepump i Västernorrland:rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder.
 • Du tänker helt rätt i att luft-vattenvärmepumpen måste kunna ge värme vid låga temperaturer.
 • Du bör tänka på att du sparar mer om du väljer en luft-vattenvärmepump med Västernorrlands klimat i åtanke.
 • Du kan räkna med att spara en hel del med en modern luft-vattenvärmepump.
 • Du bör titta på: Panasonic Aquarea All-in-One 9kW, Panasonic Aquarea All-in-One 12kW
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-vattenvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Västernorrland har ett relativt kallt klimat och det påverkar vilken effekt en luft-vattenvärmepump kan ge. Samtidigt är klimatet vid kusten vanligtvis inom de intervaller där en luft-vattenvärmepump kan leverera en hel del värme och blir det riktigt kallt kan en inbyggd elpatron hjälpa till med uppvärmningen.

Du bör däremot tänka på vilken luft-vattenvärmepump du väljer. Idag finns mycket effektiva luft-vattenvärmepumpar som levererar mycket värme även vid lägre temperaturer. Du bör dessutom tänka på att det är bra om luft-vattenvärmepumpen kan ge värme vid riktigt låga temperaturer och att den inbyggda elpatronen har en tillräcklig effekt vid en eventuell köldknäpp. Det finns ofta möjlighet att koppla ihop en luft-vattenvärmepump med din gamla oljepanna eller vedpanna, som du i så fall kan använda som tillskott, om det blir riktigt kallt.

Hur mycket kan jag spara?

Det är svårt att säga exakt hur mycket du kan spara med en luft-vattenvärmepump i Medelpad eller Ångermanland. Klimatet varierar inom länet och detta påverkar besparingen. Sen har varje hus sina unika förutsättningar och olika luft-vattenvärmepumpar är olika bra.

Generellt, menar man att en luft-vattenvärmepump kan spara uppåt 65 % av den energi som hushållet använder till att värma hus och tappvatten. Men detta är en allmän siffra för Sverige.

Det finns inga specifika tester av luft-vattenvärmepumpar för olika klimatzoner eller för just Västernorrland, utan man har gjort allmänna tester för svenskt klimat. Testresultatet kan ändå ge en uppfattning om hur mycket man kan spara vid olika förutsättningar.

Testresultat för luft-vattenvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-vattenvärmepumpar?

En luft-vattenvärmepump omfattas vanligen inte av några specifika regler, men det förekommer anmälningsplikt i vissa kommuner, så kontrollera alltid vad som gäller i din kommun. Detaljplaner kan i vissa fall påverka vad du får göra med utseendet på fasaden, så även i bostadsrättsföreningar.

Du måste också ta hänsyn till grannarna när det gäller buller. En luft-vattenvärmepumps utedel kan låta ganska mycket, men det är ovanligt med för höga nivåer. Kan du placera din luft-vattenvärmepump en bit ifrån tomtgränsen är det bra och annars kan du välja en tystare modell. Det är dumt att utmana grannsämjan i onödan.

Kort om vad en luft-vattenvärmepump är

En luft-vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften och överför den till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Den kan utgöra ett komplement eller en primär värmekälla. Den är förhållandevis billig, samtidigt som besparingen är stor.

Läs mer om luft-vatten

Vi rekommenderar dessa produkter

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

SW50 Hydrobox - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer
Från 1,064 kr/månad

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

SW50 Ecodan - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer

61980 kr

Från 1,337 kr/månad

Från-Luft

Frånluftsvärme i Västernorrlands län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder.
 • Du tänker helt rätt i att en frånluftsvärmepump kan passa bra i Västernorrlands län.
 • Du bör tänka på att huset måste ha mekanisk ventilation, för att passa till en frånluftsvärmepump.
 • Du kan räkna med att spara en hel del med en frånluftsvärmepump i Västernorrlands län.
 • Du rekommenderasfrånluftsvärmepumparna listade till höger.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken frånluftsvärmepump som passar just dig.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Frånluftsvärmepumpens värmekälla är ventilationsluften. Ventilationsluften håller vanligtvis en stabil temperaturnivå och därför påverkar frånluftsvärmepumpens effekt mindre av utomhustemperaturen i Västernorrland. Dock krävs det mer värme ju längre norrut man kommer i landet och frånluftsvärmepumpens energikälla är också begränsad, vilket gör att det kan vara svårt att få den att räcka till i kallare klimat. Mycket beror på husets isolering och utomhusklimatet.

Hur mycket kan jag spara?

Man brukar säga att en frånluftsvärmepump kan spara uppåt 50 % av den energi som hushållet använder till uppvärmning av hus och tappvatten. Dock har endast tre frånluftsvärmepumpar testats av Energimyndigheten - fler tester lyser med sin frånvaro. Det är därför svårt att få en uppfattning om hur stor besparing det går att göra i Västernorrland, men ta gärna en titt på testresultaten via länken nedan.

Testresultat för frånluftsvärmepumpar

Vilka regler gäller för frånluftsvärmepumpar?

Frånluftsvärmepumpen påverkar husets insida och därför brukar den inte omfattas av några specifika regler. Det kan dock förekomma anmälningsplikt i vissa kommuner i Västernorrland, även för luftvärmepumpar.

Kort om vad en frånluftvärmepump är

En frånluftsvärmepump återanvänder värmen i ventilationsluften. När luften i huset är förbrukad och ska ventileras ut, tar frånluftsvärmepumpen tillvara på värmen.

Läs mer om frånluft

Vi rekommenderar dessa produkter

ComfortZone Excellence 35L

Excellence 35L - ComfortZone

 • Värmer mellan 80-120 m²
 • Kräver en extern... Detaljer
Från 1,251 kr/månad

ComfortZone Excellence 35

Excellence 35 - ComfortZone

Från 1,356 kr/månad

Bergvärme

Bergvärme i Västernorrlands län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service, garantiåtgärder.
 • Du tänker helt rätt i att bergvärme brukar passa berggrunden i Medelpad och Ångermanland.
 • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
 • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.
 • Få förslag på modeller genom att fylla i vår offertförfrågan.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Berggrunden i Västernorrlands län passar vanligtvis mycket bra till bergvärme. Berggrunden är kallare länge norrut i landet och detta kompenseras med djupare borrhål, för att få ut tillräcklig effekt. Att borra djupare innebär en lite större kostnad, men besparingen blir samtidigt mycket bra.

Investeringen blir alltså lite större, om du väljer bergvärme i Västernorrland, jämfört med i södra Sverige. Samtidigt blir besparingen bra, eftersom effekten inte påverkas av klimatet i samma utsträckning som luftvärmepumparna.

Avståndet ned till berggrunden påverkar också hur dyr installationen blir. Vägen ned till berggrunden måste säkras med foderrör, så att inte jord och lera ramlar ned i borrhålet. Långa avstånd med foderrör medför en extra kostnad. Sträckan ned till berggrunden ger dessutom mindre värme, så man måste oftast borra ungefär lika djupt i själva berggrunden ändå. Om det är mycket långt ned till berget, kan det vara läge att överväga en annan typ av värmepump.

Hur mycket kan jag spara?

Bergvärme ger vanligtvis den största besparingen bland värmepumparna. Man brukar räkna med en besparing på uppåt 70 % av den energi som går till att värma hus och tappvatten, något som bekräftas av Energimyndighetens testresultat för bergvärmepumpar. Det finns inga specifika tester utförda för olika klimatzoner, men med ett djupare borrhål, för att kompensera den lägre temperaturen i berget, kan besparingen bli i Västernorrland bli stor.

Testresultat för bergvärmepumpar

Vilka regler gäller för bergvärmepumpar?

Inför en installation av bergvärme ska detta anmälas till kommunen. I vissa fall måste man istället ansöka om tillstånd, vilket inte innebär någon större skillnad. Se till att skicka in en komplett ansökan. Om ansökan inte är fullständig kanske du inte får godkänt eller så får du betala extra för att det tar längre tid för kommunen att handlägga ditt ärende. Det är viktigt att du får godkänt innan installationen. Kommunen tar ut en avgift som helt enkelt innebär att du betalar för den tid det tar att handlägga ärendet. Ofta finns en fast summa, som motsvarar den tid det brukar ta, i andra fall används en timpeng.

Anledningen till att det krävs anmälan eller tillstånd är för att en felaktig installation kan påverka grundvattnet och miljön i Västernorrland. I vattenskyddsområden kan det vara svårare att få tillstånd just av den här anledningen.

Vid borrning i marken måste man ta hänsyn till vad som redan finns där. Ofta finns det ledningar, rör och brunnar, men det kan även finnas tunnlar eller gruvor. Detta påverkar placeringen av borrhålet och det finns regler runt hur långa avstånd det måste vara till annat i marken. Exempelvis måste det vara 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte effekten från marken ska minska. Placeringen av ditt borrhål med hänsyn till annat i marken måste framgå i ansökan till kommunen.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Läs mer om bergvärme

Offerförfrågan bergvärme

System och installation

Kort information om fastigheten

Kontaktinformation

* Obligatoriska fält

Service

Service av värmepump

Värmepumpar beskrivs ofta som underhållsfria, men riktigt så är det inte; de kräver visst underhåll, även om det är lite. Det är viktigt att ta väl hand om värmepumpen. Om du sköter det underhåll som krävs, får du ut mycket mer av din värmepump och kan spara mer pengar. Dessutom bör du låta en servicetekniker titta över din värmepump med något års mellanrum.

Beställ service

Hos oss på Polarpumpen kan du beställa service till din värmepump. Servicen utförs självfallet av kunniga servicetekniker, som vet exakt vad som behöver göras, för att din värmepump ska fungera så bra som möjligt.

Beställ service av värmepump hos Svensk Installationspartner

Service ger bättre effekt

En värmepumps effekt minskar med tiden. Detta beror främst på att det kommer in smuts i värmepumpen. Genom att låta en servicetekniker titta över värmepumpen och rengöra den på djupet, får du upp effekten igen och sparar mer pengar.

Bättre hållbarhet med service

Med service får du också en mer hållbar värmepump. Smuts i värmepumpen orsakar onödigt slitage, som med tiden gör att komponenter går sönder. Genom regelbunden service kan du därför säkerställa att din värmepump håller längre. På så vis kan du också spara pengar.

Läs mer om service

Vi rekommenderar dessa produkter

Felsökning av luft-luftvärmepump

Felsökning Luft-luftvärmepump

Just nu har vi inte möjlighet att erbjuda felsökning.Detaljer
1990 kr

Service av luft-luftvärmepump

Rengöringsservice luft-luftvärmepump

 • Rengöringsservice luft-luftvärmepump
 • Bättre... Detaljer

2190 kr