Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Fördelar och nackdelar med solceller

Solceller är en stor investering som håller i ca 30 år. Genom att ha koll på både fördelar och nackdelar med solceller, kan du se till att göra kloka val.

Fördelar med solceller

Fördelarna med solceller är många - allt från att det är ett smart val för miljön till minskade kostnader. Här finns fördelar både för den miljömedvetne och den mer ekonomiska.

1. Höjer husets värde

I takt med att husköpare i allt större utsträckning kollar på husets driftkostnader och vill veta vilka åtgärder för att minska dessa kostnader som redan är gjorda, har solceller blivit allt mer populära. Detta bidrar till att ett hus med solceller lätt trissas upp i pris under budgivningarna och ger dessa fastigheter ett högre värde.

2. Minskar kostnader för el

Från det att du har fått solceller installerat på ditt tak och anläggningen är satt i drift producerar du din egen solenergi. Detta innebär att du inte behöver köpa lika mycket el från det allmänna elnätet, vilket gör att kostnaderna för ditt hushåll minskar och du slipper oroa dig för stigande elpriser.

Under vintern är dock solcellernas produktion längre, då solpanelerna endast producerar runt en sjundedel av vad de gör under en varm sommardag, vilket gör att du då kan behöva köpa el från det allmänna nätverket. Men om du under sommaren säljer det överskott av el som solcellerna genererar kan vinterns elkostnader gå jämt ut, beroende på vilken elnätsleverantör du har.

3. Gör en insats för miljön

Genom att producera din egna solenergi, minskar du inte bara din utgifter för el, du säkerställer också att ditt hushåll använder förnybar energi. Du kan dessutom producera förnybar energi som går ut på elnätet. Att elen producerar nära där den används är också en fördel, eftersom mindre el går förlorad, när den inte måste transporteras så långt på elnätet.

Den enda egentliga miljöpåverkan solpanelerna har är vid tillverkningen. Man räknar med att solpaneler i Sverige har producerat lika mycket energi, som det gick åt att producera dem, efter 2-3 år. Med en anläggning som beräknas hålla i ca 30 år, får man alltså en riktigt lönsam investering för miljön.

4. Enkelt och billigt underhåll

Solceller kräver i princip inget underhåll, då det inte finns så många rörliga delar. Den enda rörliga delen är växelriktaren, som kommer att behöva bytas ut under solpanelernas livslängd. Utöver bytet av växelriktaren sköter sig anläggningen i princip helt själv. Det kan dock vara bra att gå igenom systemet med några års mellanrum, bara för att ha koll så att allt ser rätt ut.

Nackdelar med solceller

Även om fördelarna är många finns det också några nackdelar med solceller, som man bör ha i åtanke, för att undvika otrevliga överraskningar.

1. Hög engångskostnad

Att köpa solceller innebär en hög initial kostnad. Trots att du bara betalar kostnaden en enda gång och kan få solinvesteringsstödet eller ROT-avdraget från staten, är det ofta en stor kostnad som kan ge en direkt påverkan på ekonomin i ditt hushåll. Återbetalningstiden på solceller är runt 10-12 år och solcellernas livslängd är vanligtvis ca 30 år, så i längden är investeringen lönsam.

Läs mer härKostnad för solceller

2. Solljus krävs

Nattetid producerar solcellerna av förståelig anledning ingen solenergi, då det krävs solljus för att produktionen ska vara igång. Under vintern producerar solpanelerna också mindre, när dagarna är kortare, samtidigt som behovet är större. Vanligtvis säljer man överskottet till sitt elbolag, när solpanelerna producerar mer än vad hushållet behöver, för att sedan köpa tillbaka under de perioder då solpanelerna inte genererar någon el. ock kan solcellerna producera så pass mycket energi under en solig sommardag att den solel som genererats oftast kan räcka för att täcka en stor del av hushållets behov fram tills dagen efter.

Lär mer härPassar verkligen solceller i Sverige?

Under vintern är dock solcellernas produktion längre, då solpanelerna endast producerar runt en sjundedel av vad de gör under en varm sommardag, vilket gör att du då kan behöva köpa el från det allmänna nätverket. Men om du under sommaren säljer det överskott av el som solcellerna genererar kan vinterns elkostnader gå jämt ut, beroende på vilken elnätsleverantör du har.

3. Rätt placering är avgörande

För att du ska få ut så mycket som möjligt av dina solceller är det viktigt att du placerar anläggningen rätt. Annars riskerar du att gå miste om mycket av den förtjänst som solceller ger.

Läs mer härOptimal placering av solceller

Tycker du att fördelarna med solceller överväger?

Fördelarna med att skaffa solceller är som sagt många. Tycker du också att fördelarna med att skaffa solceller överväger nackdelarna? Eller har du fortfarande något du undrar över? Välkommen att diskutera dina funderingar med våra rådgivare på 0770-777600 eller ställ din fråga i formuläret.

* Obligatoriska fält