Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Det finns luftkonditionering som du kan installera själv medan vissa typer kräver en certifierad tekniker.
I artikeln...
Vem får installera AC?
Vilken AC kan jag installera själv?
Vad är köldmedium?

Får jag installera AC själv?

En AC ger skön svalka på sommaren. Ibland kan det brinna i knutarna och man vill ha en AC snabbt, helst igår, om det är värmebölja. Därför undrar man naturligtvis om man får installera sin AC själv eftersom det går snabbare än att ringa en firma.

Installera fast AC själv 

En fast installerad AC använder ett köldmedium för att kyla luften, precis som med luftvärmepumpar. Man får inte installera luftvärmepumpar själv på grund av köldmediet, vilket innebär att du inte heller får installera en fast AC själv, då båda använder sig av ett så kallat splitaggregat – en innedel och en utedel. Detta innebär att köldmediet inte sitter i ett slutet system.

För att få köpa och installera AC, behöver du använda dig av en certifierad kyltekniker. Köper du installation från Polarpumpen behöver du inte skriva in något certifikatsnummer vid beställning, men vill du anlita en installatör själv, kommer du att behöva tillhandahålla detta, vilket kan vara bra att veta. Se våra fast installerade AC här. 

Det finns också fast installerade AC utan utedel. Dessa har köldmediet i ett slutet system, vilket innebär att du får installera själv.  

Fast installerad AC hos Polarpumpen.
Här köper du fast installerad AC av hög kvalitet.

Varför får jag inte hantera köldmedium? 

Ett köldmedium är en så kallad f-gas, vilket har samma effekt som koldioxid i atmosfären och bidrar till växthuseffekten. Många av f-gaserna är dessutom mycket starkare än koldioxid. När detta hanteras fel, vilket är oerhört lätt att göra om man inte är utbildad i att hantera f-gaser, resulterar det i onödiga utsläpp och negativ miljöpåverkan. 

Sedan 2015 gäller den aktuella f-gasförordningen, vilken bland annat innebär att du måste vara utbildad i att hantera köldmedier och för detta få ett certifikat. Läs mer om f-gas och köldmedier här.  

Installera portabel AC i både lägenhet och hus 

Enklast och snabbast möjliga svalka får du med en portabel AC. Denna kan du också flytta runt vid behov och kräver ingen fast installation, även om det finns ett par saker som kan vara bra att tänka på. Det som krävs på vissa modeller är att den är relativt nära ett fönster så att den varma luften kan släppas ut.