Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor

El från kraftverk

Det fiffiga med kraftverk är att de kan producera både och el och värme samtidigt; kraftvärmeverk och värmekraftverk, beroende på vad deras huvuduppgift är.

Ett kraftverk har hög verkningsgrad och kan producera el och värme under alla väderförhållanden. Det kan drivas med både biobränslen och fossila bränslen, dessutom så använder de avancerad teknik för att minska utsläppen och avtrycket på miljön.

Transporten av värme och el sker genom fjärrvärmenät, vilket innebär att många kraftverk ligger i städer, då fjärrvärmenät sällan finns på landsbygden. I dagsläget står kraftverken för cirka 9 % av Sveriges elproduktion. Varför det står för så pass lite av produktionen när det har visat sig vara så effektivt är just på grund av fjärrvärmen, som måste ha rör i marken för att transporteras. Det är dessvärre inte möjligt att bygga det på alla platser i Sverige. Kraftverken och fjärrvärme är däremot ett bra komplement till kärnkraft, vatten- och vindkraft, vilket gör att vi har en stabil elproduktion i Sverige.