Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad är elektrisk ström?
Elektrisk ström självklart i hemmet
Olika energikällor kompletterar varandra

Vad är el eller elektricitet?

Elektricitet eller el, som vi oftast förkortar det till, har sin grund i att all materia kan bli elektriskt laddad. Det finns egentligen flera olika sorters fysiska fenomen kopplade till det mer vardagliga uttrycket elektricitet såsom elektrisk laddning, elektromagnetism eller elektrisk ström. I hemmiljö är det särskilt elektrisk ström som är intressant.

Vad är elektrisk ström?

Elektrisk ström är elektriska laddningar i ett flöde. Elström är det vi får när man kopplar ihop två olika laddningar med någonting som leder den. Elektroner som rör sig genom ledningar. De kan inte ledas igenom vilka material som helst, utan det måste vara något som elektronerna reagerar på - typiskt olika slags metaller. Det finns positivt och negativt laddade elektroner som rör sig mot varandra, det är det som skapar elström - rörelsen. 

Man brukar tala om formeln spänning= ström x resistans. Spänningen är kraften mellan de positiva och negativa laddningarna, dessa mäts i volt. Strömmen är de antal elektroner som rör sig och mäts i Ampere (A). Resistans är hur lätt elektronerna rör sig, detta mäts i ohm, efter fysikern Georg Ohm (Ω).

Grunden till den elektiska strömmen är något slags energi, ofta rörelseenergi. Denna energi omvandlas till elektrisk ström. Det kan röra sig om rörelse i ett vindkraftverk, i ett vattenverk, kolverk, kraftverk eller producerad från kärnkraft. Vi kan också producera elektrisk ström med hjälp av solceller.

» Läs mer om energi

Elektrisk ström självklart i hemmet

Mycket av det vi använder i vårt hushålls drivs av el, det är nästan endast vid till exempel strömavbrott, som vi verkligen inser hur beroende vi är av den. Utan den kan vi inte tända lampor, värma vatten, hålla kyl- och frys kylda, ladda våra mobiltelefoner, laga mat på spisen eller värma pizza i mikron.  

Visste du att...
El finns inte på naturlig väg, utan måste alltid ha omvandlats från en annan energi.

Olika energikällor kompletterar varandra

Förvandlingen av energi till el sker genom olika kraftverk, främst vattenkraft och kärnkraft. Dessa kompletterar varandra, vilket gör att man undviker att vara beroende av till exempel vattenkraft eller hur mycket det blåser. Sverige både importerar och exporterar el, främst till grannländerna. 

» Mer om Sveriges elproduktion