Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Styra värmepump efter elpris
Vad är smart uppvärmning?
Vad krävs för elprisstyrning?

Vad är elprisstyrning?

Med elprisstyrning kan du sänka dina energikostnader ännu mer. Genom att använda smart AI och styrning av el på timpris, kan du anpassa uppvärmningen efter din bostad och/eller timpriset på el.

Styra värmepump efter elpris 

Styr din värmepump efter hur elpriset ser ut. Se till att producera mest värme när elpriset är som lägst och tjäna på att inte använda elen när den är som högst. Idag finns en växande marknad för tjänster och produkter som gör att du kan styra hur uppvärmningen ser ut hemma hos dig, och genom dessa låter de dig sänka dina energikostnader. Många produkter och tjänster för elprisstyrning fungerar också till äldre värmesystem - äldre värmesystem har en tendens att vara mindre energieffektiva än nya, därför är styrning via elpris särskilt funktionellt för dessa. Vill man inte själv ha koll via sin elprisstyrningstjänst, finns produkter att köpa till som hjälper till att styra värmepumpen efter elpriset automatiskt, Ngenic tune till exempel.

Visste du...
...att elprisstyrning fungerar med de flesta värmesystem. Kringprodukter kan då köpas till.

Vad krävs för elprisstyrning? 

Du måste ha ett rörligt elprisavtal med timpriser. Du måste också se till att din elmätare kan mäta din elanvändning per timme. Har du ingen sådan mätare, är detta gratis via din elnätsleverantör och ska installeras inom tre månader från det datum du tecknade ditt nya avtal. 

Ett rörligt elavtal med timpriser använder sig av spotpris på el – det är marknadens pris på el som ändras från timme till timme. Vad som styr detta är bland annat tillgång och efterfrågan på el, temperaturer och väder (vid blåsigt väder blir elen billigare till exempel) I Sverige använder vi elbörsen Nord Pool för att köpa och sälja el. Det är den största kraftmarknaden i Europa, möjligen på grund av att där kan man handla med el ett helt dygn i förväg, vilket gör att balansen mellan tillgång och efterfrågan säkras. 

»Läs mer om spotpris på el

Vad är smart uppvärmning? 

Smart uppvärmning kallar man det som gör att man kan styra sin energiförbrukning. Det kan vara allt från bara en app, till produkter och tillbehör till ditt uppvärmningssystem, oavsett vilket du använder. Även om du bor i lägenhet kan det finnas bra alternativ till att styra ditt hem lite mer energismart, det finns de tillbehör du fäster på dina element exempelvis och som du sedan kan styra med hjälp av mobiltelefonen. Till vissa behöver du ett rörligt elpris, men det finns också andra saker som kan göra din bostad mer energieffektiv, timer, lampor, termostater, med mera. 

Det kan med andra ord vara värt att undersöka om din bostad kan bli mer energismart, oavsett om du har en värmepump, elpanna, fjärrvärme eller direktverkande el.