Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Varför finns spotpris på el?
Vem bestämmer spotpris?

Vad är spotpris på el?

Spotpris på el är helt enkelt den kostnad elbolagen får betala för att köpa in elen. Det är alltså inte det pris som slutkonsument betalar för elen, även om de hör ihop. Spotpris är intressant för dig som har rörligt elpris, då ditt pris baseras på spotpris och den el du använder. Har du fast elavtal betalar du en fast summa varje månad.

Varför finns spotpris på el?

Kort sagt så är spotpris till för att reglera och balansera elmarknaden. Elanvändning kontra elproduktion skiljer sig nämligen mycket åt i olika delar av Sverige. I norr produceras större delen av all el, men den används mest i söder. Spotpriserna uppdateras varje timme, om man är intresserad finns den informationen på flera hemsidor online. De priser man ser inkluderar inte skatter, moms, elcertifikat och elnätskostnader, men de ger en indikation om hur priserna för dig som konsument kan komma att se ut, när det är billigast och dyrast med el till exempel. 

Vem bestämmer spotpris?

Spotpriset bestäms på den nordiska elbörsen. På 90-talet skapades en gemensam elmarknad mellan de nordiska länderna - Sverige, Norge, Danmark och Finland. 

Vad som påverkar det aktuella spotpriset har med flera olika faktorer att göra, och som alltid när det kommer till handel - tillgång och efterfrågan. När det kommer till el är vädret en mycket stor faktor, eftersom den styr tillgången till stor del. Finns det gott om el, sänks priset och vice versa. Tillgången till vatten i vattenmagasin, som i sin tur påverkar hur mycket vattenkraft man kan använda, har också en stor påverkan. Långa perioder utan regn ger ett högre elpris. Och åt andra hållet är efterfrågan en viktig faktor, behövs mycket el går priset upp.

Kalla vindstilla vinterdagar har med andra ord ett högt elpris, medan en blåsig dag i början av hösten kan ha ett riktigt lågt pris. 

»Läs mer om Sveriges elproduktion