Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Allt om skötsel och rengöring av badtunna
Rengör badtunna i trä och plast
Rengöring av vatten i badtunna

Skötselråd badtunna - rengöring och underhåll

Hur rengör man en badtunna? En badtunna behöver i regel inte särskilt mycket rengöring men ett visst underhåll krävs för att undvika skador och slitage. Här går vi igenom hur du sköter om din badtunna såväl utvändigt som invändigt.

Rengöra badtunna i trä  

Badtunnans träpanel är i regel målad och behandlad för att skydda mot väder och vind. För allra bästa skydd bör du dock behandla panelen regelbundet på egen hand. Det är svårt att säga hur ofta du behöver behandla din badtunna då det beror på saker som nederbörd och väder, men en rekommendation är att hellre göra det för ofta än för sällan för att såväl utseende som funktion ska upprätthållas. En behandling med oljelasyr en gång om året borde vara tillräckligt för de allra flesta. 

Rengöra badtunna i plast 

Badtunnor med plastinsats i glasfiber är i princip helt underhållsfria. Glasfiber är ett mycket tåligt material som är enkelt att rengöra med lite vatten, en trasa och något milt rengöringsmedel utan tillsatser. Rengöring av badtunna i plast bör ske vid behov, när badtunnan ser smutsig ut eller när det inte gjorts på ett tag.  

Så rengör du kaminen i badtunnan 

Den huvudsakliga rengöringen av kaminen består av att du askar ur kaminen vid behov. Askan behöver tömmas för att cirkulationen ska vara optimal vid uppvärmning. Detta gör du enkelt med hjälp av en askspade eller dylikt. Hur ofta du behöver tömma askan beror på hur ofta du badar, men kan med fördel göras efter varje bad om du önskar. 

Rengöra vatten i badtunna 

Eftersom en badtunna ofta töms på vatten mellan baden behöver du sällan tänka på att rengöra vattnet. Om du tömmer din badtunna sällan, eller vet att vattnet du använder innehåller mycket bakterier kan du dock behöva tillsätta bakteriedödande medel.  

Det allra bästa är dock att agera i förebyggande syfte genom att duscha av er innan bad och täcka badtunnan med ett täcklock mellan baden. På så sätt undviker ni att det hamnar smuts i vattnet och minskar behovet av rengöring.  

Att tänka på när du använder din badtunna under vintern 

En badtunna som används vintertid kräver lite mer omsorg då risken för frysning och därmed skador ökar. Om du tömmer badtunnan helt på vatten efter varje bad har du ingenting att oroa dig för, men om du låter vattnet vara kvar behöver du säkerställa att temperaturen hålls tillräckligt hög.  

Med ett täcklock som isolerar badet från värmeförluster lider du mindre risk för frysning mellan baden. Går det en längre tid medan vattnet är uppfyllt och ni inte badar kan du underhållselda under tiden för att höja temperaturen tills det är dags för nästa bad.  

» Läs mer om hur du eldar rätt i din badtunna

Mer om badtunnor