Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Klor hjälper till att hålla vattnet i ditt spabad rent och fräscht
I artikeln...
Hur mycket klor ska jag ha i spabadet?
Hur tillsätter jag klor i vattnet?
Vad gör jag om kloret inte verkar?

Hur mycket klor behövs i spabadet?

Klor hjälper till att hålla en god kvalitet på vattnet i ditt spabad. Hur mycket klor ska man egentligen ha? Vad är rätt mängd? Följ våra nyttiga tips här!

Hur mycket klor ska jag ha i spabadet?

Klor hjälper till att hålla en god kvalitet på vattnet i spabadet. Det ideala klorvärdet för ett spabad ligger på 1 ppm fritt klor (eller totalt klor), men upp till 3 ppm är ett acceptabelt värde. Bundet klor bör aldrig överstiga 0,5 ppm. Hur mycket innebär då detta? Ca en matsked efter varje bad, brukar vara en lagom dos.

Om du tillsätter klor och ändå mäter 0 i klor, behöver du tillsätta mer klor. Om det är mycket smuts i vattnet, kommer kloret att angripa smutsen och sedan förbrukas, och du behöver tillsätta ytterligare klor. När alla föroreningar har tagits hand om, kommer det finnas klor kvar i vattnet.

Hur tillsätter jag klor i vattnet?

Det finns flera olika sätt att tillsätta klor i spavattnet. Ett tips är att använda exempelvis en klordoserare, för att se till att du får rätt klorhalt i vattnet. Du kan också använda tabletter med klor för en lagom dosering.

Mäta klorhalten i spabadet

Oftast använder man sig av klor för att hålla badvattnet fräscht och hälsosamt. Men hur mycket ska man egentligen dosera och hur vet man att det blir rätt? Ta hjälp av länken nedan för att lära dig mer om klor i spabad. 
Det finns olika metoder för att mäta klorhalten i vattnet. Du kan exempelvis använda dig av vattentest.

OBS: om klorhalten är för hög, är det svårt att mäta klorhalt med vissa metoder. Ta hjälp av instruktionerna för din mätmetod för att få reda på hur den fungerar. Du kan också testa att spä ut en liten mängd vatten från spabadet med vatten från kranen och mäta klorvärdet på vattnet. Om klormängden

Viktigt att mäta pH-halten

För att kloret ska ge bästa effekt, är det viktigt att pH-halten är lagom. En lagom pH-halt är 7,2-7,6 pH.

» Mer om hur du säkerställer rent vatten i spabadet

Vad gör jag om kloret inte verkar?

Om kloret inte verkar kan det bero på att pH-halten är för högt. Kontrollera därför pH-halten och justera vid behov. Om du har fått för mycket cyanursyra i vattnet, kan kloret också bli verkningslöst. I så fall måste du tillsätta nytt vatten i spabadet, eller byta ut vattnet helt och hållet.

Varför ska jag ha klor i vattnet?

Klor angriper bakterier och föroreningar i vattnet i ditt spabad, med andra ord är klor det enda ämnet som både kan desinfektera och oxidera vattnet.

När kloret tillsätts är det fritt klor, när det verkar övergår det till bundet klor. Det är fritt klor du behöver i vattnet; det bundna kloret gör inte längre någon nytta. Bundet klor luktar klor och kan göra så att ögon och slemhinnor blir irriterade. Det bundna kloret försvinner med tiden från vattnet exempelvis när det utsätts för solljus, men du kan också tillsätta medel för att sänka klorhalten snabbare.

Kloret i spabadet förbrukas ständigt. Det fria kloret övergår till bundet och renar samtidigt ditt vatten, med tiden försvinner det. Därför behöver du tillsätta nytt klor i spavattnet kontinuerligt, för att bibehålla ett fräscht vatten att bada i.

Summan av fritt klor och bundet klor kallas totalt klor.

Vilka sorters klor används i spabad?

Man pratar ofta om veckoklor, som är organiskt klor i form av triklorisocyanursyra, och dagsklor eller chockklor, som är oorganiskt klor i from av kalciumhypoklorit. Det finns även organiskt klor i form av diklorisocyanursyra och oorganiskt i form av natriumhypoklorit.

Mer om hur du tar hand om spabad