Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Vad är legionella?
Hur skyddar man sig mot legionella?
Välj rätt ackumulatortank mot legionella

Legionellaskydd för ackumulatortank

Bakterierna som ligger bakom sjukdomen legionella förökar sig i ljummet vatten. Du blir smittad om du andas in vattenånga som innehåller bakterier.

Legionella är en sjukdom som förökar sig i ljummet vatten och smittar genom att man andas in vattenånga med bakterier. Om du får tillväxt av legionellabakterier i ditt system kan familjemedlemmar alltså smittas, när de badar eller duschar.

Risken för legionella via varmvatten är liten

Först och främst vill vi nämna att risken att man får legionella via sitt varmvatten är mycket liten. Det finns ännu så länge inga kända fall, där svenskar har blivit smittade av sitt eget tappvatten.

Hur skyddar man sig mot legionella?

Många ackumulatortankar har ett inbyggt skydd mot legionella. Detta skydd går ut på att temperaturen i tanken höjs tillfälligt, så att legionella bakterierna dör. Det är den inbyggda elpatronen som hjälper till att öka på temperaturen med jämna mellanrum.

Om ackumulatortanken saknar ett speciellt skydd mot legionella, kan man istället se till att temperaturen är tillräckligt hög i tanken.

Vad är legionella?

Legionella är en bakterie, som orsakar en sorts lunginflammation, som också går under namnet legionärssjukan. Namnet legionärssjukan har sin grund i att sjukdomen först identifierades då många legionärer blev smittade vid en konferens 1977. Bakterierna kan också ge pontiacfeber, som sett till symptomen påminner om influensa.

Mellan 5 och 30 % av de som smittas brukar dö av sjukdomen.

Det är bara vid inandning som vi kan smittas av bakterierna. Att dricka vatten med legionellabakterier är alltså inte farligt. Om man har nedsatt immunförsvar, röker eller är gammal är risken att drabbas större. Mängden bakterier man andas in påverkar också risken att drabbas.

Temperaturer för legionella:

  • Kallvattnet bör vara under 18 °C.
  • Vid 50°C dör 90 % av legionellabakterierna på 5-10 timmar.
  • Vid 60°C dör 90 % av legionellabakterierna på 10 minuter.
  • Vid 70°C dör 90 % av legionellabakterierna på 10 sekunder.

Du ska kunna lita på din ackumulatortank

Självklart ska du inte behöva oroa dig för att drabbas av legionella hemma. Idag har de flesta ackumulatortankar ett inbyggt legionellaskydd. Se till att köpa en ackumulatortank med legionellaskydd eller ställ temperaturen tillräckligt högt, så kan du känna dig trygg.

Välj ackumulatortank för effektiv lagring av varmvatten