Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så blir det värme i elementet
Två sorters el-element

Hur fungerar el-element?

El-element använder sig av direktverkande el eller direktverkande värme. Det betyder att värmen skapas direkt i elementet, som är också är placerat på den plats där värmen ska spridas. Det innebär att man har produktion och distribution av värme i ett.

Så blir det värme i elementet

I ett el-element passerar elektrisk ström genom värmeslingorna. När strömmen möter motstånd omvandlas energin i elen till värme. Värmen som produceras bygger på både principen om konvektion (att varm luft rör på sig) och strålning.

I vissa fall finns en fläkt i elementet, som hjälper till att dra in kall luft genom elementet, där luften värms upp. Sedan trycker fläkten ut den varma luften i rummet, för att få extra värmespridning. El-element värmer antingen luften direkt eller en vätska (vanligtvis olja), som cirkulerar i elementet och sprider värme.

El-element både värmekälla och värmespridning

I ett el-element produceras värme direkt, en värmekälla som kallas direktverkande el. Samtidigt står el-elementen för spridningen av värme i huset, vilket kallas direktverkande värme. Det gör att det alltid är enkelt och billigt att komplettera din uppvärmning med en extra el-radiator, om det är något utrymme som saknar värme eller inte får tillräckligt. 

Läs mer:

Två sorters el-element

Det finns i huvudsak två sorters el-element. Den ena sorten har ledare som värmer upp luften direkt medan den andra sorten har ledare som värmer upp olja (vätska), som i sin tur värmer upp luften. Olje-element har fördelen att du slipper bränd lukt och att du kan täcka över dem, till skillnad från vanliga el-element.

» Varför ska man välja oljefyllda element?

Till element
Här hittar du alla våra element. Se vilket som passar just ditt behov!