Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Installationen beror på vilket system man väljer
Måste man ta bort golvet för att installera el-golvvärme?
Placering av el-golvvärme

Att lägga golvvärme el

Undrar du hur det går till att lägga el-golvvärme eller för den delen installera eller montera golvvärme el. Vi går igenom hur det går till, men tänk på att du som regel inte får göra detta själv, utan måste ta hjälp av en elektriker.

Installationen beror på vilket system man väljer

Elgolvvärme består av någon typ av kabel eller kablar. Denna ska placeras ut på golvet. Vid golvvärmemattor och golvvärmefolie behöver man inte själv fundera över hur den ska ligga; dessa system har ett färdigt mönster för slingorna.

Lågvolt el-golvvärme och självreglerande el-golvvärme installeras liknande som de andra systemen. Skillnaden ligger inte i installationen.

» Vilken el-golvvärme ska jag välja?

El-golvvärme med elkabel.
El-golvvärme med golvvärmematta.
El-golvvärme med golvvärmefolie.

Måste man ta bort golvet för att installera el-golvvärme?

Nej, ofta behöver man inte det. Lite beroende på vilket system du väljer. Dock bygger det extra på höjden, om du monterar den nya el-golvvärmen ovanpå, så om du har lågt i tak, kan det vara idé att ändå ta bort det befintliga golvet.

» Hur mycket bygger golvvärmen på höjden?

Behövs isolering under el-golvvärmen?

Det beror på i vilket utrymme du ska lägga el-golvvärme. Är det ett ouppvärmt utrymme under är det viktigt att det finns tillräckligt med isolering och då kan man behöva komplettera. Är det på ovanvåningen, kan man ofta lägga elgolvvärmen direkt på golvspånskivorna.

Placering av el-golvvärme

Vid golvvärmematta och golvvärmefolie är spridningen av golvvärmen fast. Om du däremot använder elkabel kan man välja att lägga lite olika tätt. Undvik att lägga el-golvvärme under fast inredning, exempelvis köksskåp och garderober.

Elkabel installation

Elkabeln spikas fast i spånskivan under golvet. Det finns också fästannordningar som hjälper dig att placera ut elkabeln så du får bra spridning på värmen. Därefter lägger man ett tunnt lager spackel, runt kabeln, så att golvet blir jämnt innan man monterar golvet.

Golvvärmematta installation

En golvvärmematta är riktigt enkel att installera. Elkabeln är redan är utplacerad i ett passande mönster och mattan är självhäftande så den lätt fastnar på underlaget. Även här avslutar man med spackling för att få en jämn yta.

Golvvärmefolie - så installerar man

Golvvärmefolie är på sätt och vis en slags värmematta, men ännu enklare. Den är mycket tunn och här behöver man inte spackla efteråt, eftersom folien är jämn.

Tänk på att
Du inte får installera el-golvvärme själv.

En elektriker måste installera el-golvvärme

Det finns lite olika bud på hur mycket av arbetet med el-golvvärme som måste utföras av en elektriker, men Elsäkerhetsverket är glasklara med att att man inte får göra en del av jobbet själv, för att sedan får det kontrollerat av en elinstallatör. Värmekablar, värmefolier liksom övriga elektriska komponenter i el-golvvärmen måste installeras av en elinstallatör.

Elinstallatören ska säkerställa att din elgolvvärme är säker och korrekt inkopplad, så att du undviker säkerhetsrisker. 

» Får jag lägga golvvärme själv?

Lär dig mer om golvvärme