Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält
Bra betyg hos Prisjakt
Sveriges största installatörsnät!
Telefon 0770 - 777 600Mina Sidor
I artikeln...
Hur mycket drar elgolvvärme per år?
Hur mycket drar elgolvvärme per dag?
Vilka förutsättningar påverkar elförbrukningen med golvvärme?

Hur mycket el drar golvvärme?

El-golvvärme värmer golvet och i förlängningen huset med direktverkande elvärme. Det är ett mindre energieffektivt sätt att värma upp ett hus på och därför kan det också innebära stora elräkningar - men hur stor är elförbrukningen egentligen?

Hur mycket drar el-golvvärme per år?

I runda slängar brukar man räkna med att en kvadratmeter el-golvvärme drar mellan 150-300 kWh per år. För ett badrum på 8 kvadratmeter landar förbrukningen alltså på mellan 1200-2400 kilowattimmar.

Hur mycket drar el-golvvärme per dag?

När elpriserna är höga väljer du kanske att ofta ha elgolvvärmen avstängd? Då är det mer relevant att titta på förbrukningen över ett kortare tidsspann. Om vi istället räknar om elförbrukningen per dag landar vi istället på en elförbrukning per kvadratmeter på ca 0,4-0,8 kWh per dygn. För ett badrum på 8 kvadratmeter landar dygnsförbrukningen då på 3,3-6,6 kWh per dygn.

Vilka förutsättningar påverkar elförbrukningen med golvvärme?

Förbrukningsspannet för en kvadratmeter elgolvvärme är ganska stort. Detta beror på att det är många faktorer som spelar roll, när det kommer till hur mycket golvvärmen förbrukar. Här listar vi några:

  • Vilket el-golvvärmesystem som används.
  • Hur välisolerat det är under golvet (stor skillnad om det är ett våningsplan, en krypgrund eller en dåligt isolerad platta under).
  • Hur välisolerat är det över rummet?
  • Vad du har för golv ovanpå (hur bra det släpper igenom värmen).
  • Var i huset rummet befinner sig (hur många ytterväggar har rummet och hur välisolerade är de).
  • Var i Sverige befinner sig huset. I kallare områden har huset ett större effektbehov.

Vad kostar det då med el-golvvärme?

Gå vidare till vår sida om kostnad för elgolvvärme för att få veta mer om vad det kostar att installera och använda el-golvvärme.