Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Beror på värmesystem
Direktverkande värme - billigast uppvärmning
Vattenburen värme - billigast uppvärmning

Billigast uppvärmning hus

Uppvärmning av hus och tappvatten står oftast för ca 75 % av husets energiförbrukning. Att fundera på billigare och mer energieffektiva lösningar för att värma upp huset är därför en god idé för dig som vill spara pengar.

Ditt värmesystem ger olika möjligheter till billig uppvärmning

Till stor del är det ditt hus förutsättningar som avgör vilka alternativ du har, när du kommer till att få billigare uppvärmning. Generellt handlar det om huruvida du har vattenburen uppvärmning eller direktverkande värme.

Direktverkande värme - billigast uppvärmning

Har du direktverkande värme innebär det att du har el-element, kanske el-golvvärme och troligtvis en el-varmvattenberedare för att värma tappvatten. För direktverkande värme finns färre alternativ.

Luftvärmepump minskar uppvärmningskostnaderna med upp till 70 %

Energimyndighetens tester visar att du kan minska dina uppvärmningskostnader med upp till 70 % med en luftvärmepump. Luftvärmepumpen hämtar värme från utomhusluften, även när det är riktigt kallt ute. Det är det perfekta komplementet för dig med direktverkande värme som vill få billigare uppvärmning.

Värmepumpsberedare värmer tappvatten med värmepumpsteknik

En värmepumpsberedare använder energieffektiv värmepumpsteknik för att värma upp ditt tappvarmvatten. Med hjälp av värmepumpstekniken kan du minska dina kostnader för uppvärmning av tappvatten med upp till 70 %.

Mekanisk ventilation med återvinning

Man kan installera FTX-ventilation eller ventilationsvärmeväxlare, för att återvinna värmen i inomhusluften. FTX-aggregat kräver mekanisk till- och frånluftsventilation, vilket går att installera, men det är lite mer komplext. Ventilationsvärmeväxlare finns också i enklare form, som också återvinner värmen i ventilationsluften.

Kamin att elda i

Att installera en kamin i huset kan också vara bra ur kostnadssynpunkt. Detta gäller särskilt om du har tillgång till billig ved.

Vattenburen värme - billigast uppvärmning

Om du istället har vattenburen uppvärmning har du fler värmekällor att välja mellan. Idag är det vanligast att man väljer en värmepump.

Värmepump ger billig uppvärmning och kräver lite underhåll

När det kommer till vattenburen uppvärmning kan du välja mellan tre olika sorters värmepumpar: luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump och bergvärmepump. Bergvärmepump ger allra störst besparing, men kostar också mest att installera så det tar tid innan investeringen blir mer lönsam än en luft-vattenvärmepump som kan spara nästan lika mycket, men är en betydligt billigare investering. En frånluftsvärmepump passar när man har mekanisk ventilation, men oftast blir besparingen större med luft-vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump. Den mekaniska ventilationen kan man lösa ändå, men en frånluftsmodul.

Så mycket kan du spara med:

Till produkter

Ska man välja element eller golvvärme?

Det brukar vara mer energieffektivt med golvvärme. När våra fötter är varma, kan man ofta sänka temperaturen med någon grad i rummet, vilket ger en lägre energiförbrukning. Värmepumpar är också mer effektiva i kombination med golvvärme, då de är bäst på att producera mycket varmt vatten med lägre temperatur. Vid golvvärme får du ut ännu bättre besparing från värmepumpen.

» Ska jag välja golvvärme eller element?