Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Så mycket sparar du med frånluftsvärmepump
Så ökar du din besparing
Varför välja ett frånluftsaggregat?

Så mycket kan du spara med frånluftsvärmepump

Med en frånluftsvärmepump kan du spara mellan 50 - 65 % av din energiförbrukning beroende på storleken på ditt hus, hur stor investering du gjort samt hur planlösningen ser ut.

Ungefärlig besparing med frånluftsvärmepump för olika hus

Enligt statistiska centralbyrån ligger ett normalt uppvärmningsbehov för en villa på ungefär 20 000 kWh/år. Det genomsnittliga elpriset per kWh låg under 2019 på ungefär 1,5 kr/kWh, vilket ger en total elkostnad per år för uppvärmning på ungefär 31 000 kr. Utifrån dessa förutsättningar kan du därmed räkna med att en frånluftsvärmepump som sänker din energiförbrukning med 50 - 65 % ger dig en besparing mellan 15 500 kr - 20 150 kr. Den totala besparingen kommer dock variera utifrån hushållets uppvärmningsbehov samt variationer i elpris.

En frånluftsvärmepump sänker din energiförbrukning för uppvärmning med 50-65 %.
Vid ett normalt uppvärmningsbehov och ett elpris på 1,5 kr/kWh kan du räkna med en besparing mellan 15 500 kr - 20 150 kr.

Öka besparingen - välj rätt frånluftsvärmepump

För att din värmepump ska få så goda förutsättningar som möjligt för att sänka dina kostnader är det viktigt att dimensioneringen är rätt utifrån ditt hus förutsättningar. Besparingen kommer även variera beroende på om du enbart vill värma ditt vatten eller ifall du vill att värmen ska sprida sig till golven och radiatorer. Med en frånluftsvärmepump som enbart ger värme till till tappvarmvatten kan du räkna med en besparing på ungefär 50 %. Om din värmepump ger värme även till radiatorer kommer din besparing bli högre, och du kan räkna med en besparing på upp till ungefär 65 % av dina tidigare kostnader.

Nyare frånluftsvärmepumpar ger bättre besparing

Som men mycket annan teknik har även frånluftsvärmepumpar blivit bättre med tiden. Nyare modeller kan utvinna mer värme ur frånluften än tidigare vilket leder till högre värme extraktion och ökade besparingar. Om du har en äldre pump installerad i huset kan det innebära att en uppgradering sänker dina kostnader. Kontakta oss för att få hjälp med att välja rätt pump utifrån dina förutsättningar, så ger vi dig förslag på vilken pump som är mest kostnadseffektiv för dig.

Är ett frånluftsaggregat ett bättre alternativ?

Om det är hög energibesparing och förbättrad ventilation du är ute efter, kan ett frånluftsaggregat vara ett bättre alternativ än att investera i en ny frånluftsvärmepump.

Ett frånluftsaggregat är i princip samma sak som en frånluftsfläkt, som fläktar ut din inomhusluft med hjälp av en mekaniskt styrd fläkt. Frånluftsaggregatet går att kombinera tillsammans med en mer hållbar och energieffektiv värmekälla som en luft-vattenvärmepump eller en bergvärmepump för att skapa ett optimalt luftflöde samtidigt som du sänker kostnaderna för din uppvärmning.

En frånluftsvärmepump har sämre energieffektivitet när ditt värmebehov är stort, vilket leder till att kostnaderna för din uppvärmning går upp när du behöver mer värme. Vid ett sådant tillfälle är det oftast bättre att välja en kompressorstyrd värmepump som är rätt dimensionerad utifrån ditt hus och ditt värmebehov, och komplettera med ett frånluftsaggregat för en kontrollerad frånluftsventilation.

» Till frånluftsaggregat

Välj rätt frånluftsvärmepump för ditt hus