Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Fördelar med frånluftsvärmepump
Nackdelar med frånluftsvärmepump
Är ett frånluftsaggregat ett bättre alternativ?

Fördelar och nackdelar med frånluftsvärmepump

En frånluftsvärmepump återvinner värmen i din inomhusluft och återanvänder den för att värma upp ditt hem. Fördelarna blir bland annat förbättrad ventilation och energieffektiv uppvärmning. I vissa fall är det dock mer fördelaktigt med alternativa uppvärmningskällor, vi förklarar varför.

Fördelar med frånluftsvärmepump

Energieffektiv, hållbar och hälsosam uppvärmning. Fördelarna med en frånluftsvärmepump är många.

Med en frånluftsvärmepump sjunker din energiförbrukning eftersom du återvinner värmen i din inomhusluft.
Få bättre ventilation och ett säkrare inomhusklimat för såväl bostad som människor med en frånluftsvärmepump.
Med en frånluftsvärmepump sänker du din energiförbrukning och minskar din miljöpåverkan.
Med en frånluftsvärmepump sparar du pengar.

1. Du får ut mer av din varma luft

En av de främsta fördelarna med en frånluftsvärmepump är att den återvinner och återanvänder din varma inomhusluft. Istället för att låta den uppvärmda luften ventileras ut ur huset, tar frånluftsvärmepumpen tillvara på värmen och för in den igen.

Värmen som skapas inomhus cirkulerar således tillbaka in igen vilket är både energieffektivt och miljövänligt. Värmen förs sedan till ditt vattenburna uppvärmningssystem där det används till att värma upp din bostad och i vissa fall även ditt varmvatten. Med en frånluftsvärmepump får du således ett komplett system som innefattar såväl uppvärmning som ventilation och varmvatten.

2. Ventilationen i huset förbättras

När ny luft cirkuleras in i huset via friskluftsventiler passerar luften ett filter. Eftersom detta sker kontinuerligt förbättras din ventilation samtidigt som problem med fukt förebyggs.

Din inomhusluft blir mer hälsosam och du kan njuta av en förbättrad ventilation utan att behöva installera kompletterande fläktar.

3. Du minskar din miljöpåverkan

När värmen återvinns istället för att ventileras ut ur huset minskar husets koldioxidutsläpp drastiskt. En frånluftsvärmepump är därmed mycket hållbar och ett bra alternativ när du vill att ditt hem ska bidra positivt till klimatet.

Faktum är att det idag råder strikta regler vid nybyggnation av bostäder som ställer krav på husets energieffektivitet. Enligt dessa krav är en frånluftsvärmepump ett mycket bra alternativ då det sänker hushållets totala utsläpp.

4. Du sparar pengar

Inte nog med att du återvinner din värme och därmed sparar pengar på uppvärmning.

En frånluftsvärmepump är dessutom billigare att köpa än många andra värmepumpar och eftersom det inte krävs någon borrning sparar du pengar på installationen.

5. Smidig att installera och placera

Det krävs vanligtvis inga tillstånd för att installera en frånluftsvärmepump. Dessutom kommer de flesta pumparna i en smidig och komplett design vilket ytterligare förenklar installationen.

Visste du att...
Du kan sänka din energiförbrukning med upp till 65 % med en frånluftsvärmepump

Nackdelar med frånluftsvärmepump

Hur passande en viss typ av värmepump är för dig beror till stor del på vad du har för värmebehov i ditt hushåll. När det kommer till frånluftsvärmepumpar finns det dock en aspekt till som är avgörande och det är den mekaniska ventilationen.

1. Du måste ha mekanisk ventilation

Frånluftsvärmepumpar är beroende av mekanisk ventilation för att kunna återanvända den uppvärmda luften. I de flesta nybyggda hushåll finns detta, men om du bor i ett hus utan mekanisk ventilation är en frånluftsvärmepump mindre passande för dig.

2. Många pumpar har begränsad värmekapacitet

Frånluftsvärmepumpar har störst energieffektivitet när ditt värmebehov inte är så stort. I hushåll med högt behov av värme kan en annan värmepump att föredra.

3. Frånluftsvärmepumpen kräver mer underhåll än vissa andra värmepumpar

I jämförelse med exempelvis en bergvärmepump som i princip är underhållsfri, kräver en frånluftsvärmepump mer underhåll. Filtret i pumpen bör rengöras med jämna mellanrum och kan behöva bytas årligen för att upprätthålla en god funktion.

Är ett frånluftsaggregat ett bättre alternativ?

Om det är hög energibesparing och förbättrad ventilation du är ute efter, kan ett frånluftsaggregat vara ett bättre alternativ än att investera i en ny frånluftsvärmepump.

Ett frånluftsaggregat är i princip samma sak som en frånluftsfläkt, som fläktar ut din inomhusluft med hjälp av en mekaniskt styrd fläkt. Frånluftsaggregatet går att kombinera tillsammans med en mer hållbar och energieffektiv värmekälla som en luft-vattenvärmepump eller en bergvärmepump för att skapa ett optimalt luftflöde samtidigt som du sänker kostnaderna för din uppvärmning.

En frånluftsvärmepump har sämre energieffektivitet när ditt värmebehov är stort, vilket leder till att kostnaderna för din uppvärmning går upp när du behöver mer värme. Vid ett sådant tillfälle är det oftast bättre att välja en kompressorstyrd värmepump som är rätt dimensionerad utifrån ditt hus och ditt värmebehov, och komplettera med ett frånluftsaggregat för en kontrollerad frånluftsventilation.

»Till frånluftsaggregat

Välj rätt frånluftsvärmepump för ditt hus