Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Energimärkningen - det betyder färgerna och bokstäverna
Så tyder du symbolerna
Varför finns det energimärkning?

Energimärkning frånluftsvärmepump

Energimärkningen på frånluftsvärmepumpar kan vägleda dig, så att du hittar en energieffektiv produkt. Energimärkningen består både av bokstäver och färger. Den bästa energiklassen är grön och beteckningen A+++. Den lägsta energiklassen är G som är röd.

Frånluftsvärmepumpars energimärkning

En frånluftsvärmepump kan ha flera energimärkningsetiketter, eftersom man ibland vill visa effektivitet vid uppvärmning med golvvärm och radiatorer; och uppvärmning av tappvatten. I vissa fall används en systemetikett, eftersom ett kombinerat system, med exempelvis en smart styrning eller solslingor, kan ge en ökad energieffektivitet.

Energimärkning av frånluftsvärmepumpar kom den 26 september 2015. Tidigare modeller omfattas inte av kraven på energimärkningsetikett.

Denna symbol står för uppvärmning av hus.
Denna symbol står för uppvärmning av tappvatten.

Radiatorsymbol för uppvärmning av hus

Symbolen som ser ut som en radiator berättar att det handlar om uppvärmning av själva huset. i kombination med detta anges också vilken framledningstemperatur som gäller. 55 °C används ofta med radiatorer medan 35 °C med golvvärme.

Kransymbol för uppvärmning av tappvatten

Symbolen som ser ut som en kran berättar att det handlar om uppvärmning av tappvatten. Här finns en egen skala. Bredvid kranen anger bokstäver vilken storlek på tank det rör sig om. Här används i princip samma storlekar som för kläder, exempelvis XL.

Exempel på energimärkningsetikett för frånluftsvärmepumpen Bosch Compress 3000 EW.

Egen energimärkning för separat tank

Separata ackumulatortankar, som används till frånluftsvärmepumpar utan inbyggd tank, har en egen energimärkning, som istället baseras på energiförluster vid lagring.

Blanda inte ihop energisnål och effekt!

Glöm inte att energiklassningen inte säger något om produktens effekt. Vid vilken effekt energiklassen gäller framkommer också på etiketten. Det kan vara så att den produkten som har rätt effekt för ditt hus, inte har den bästa energiklassen. Samtidigt kan rätt val av produkt, ändå ge den mest energieffektiva lösningen i ditt hem, eftersom en produkt som inte passar, aldrig kommer att leva upp till energiklassen som står på etiketten.

Varför finns energimärkning?

Energimärkningen finns i EU, för att hjälpa konsumenter att göra energismarta val. Energimärkningen ställer också krav på tillverkarna, som vet att en hög energiklass är nyckeln till en stor försäljning.

Välj rätt frånluftsvärmepump för ditt hus