Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Kondensavfuktare
Sorptionsavfuktare
Termisk och hygrodynamisk avfuktare

Hur funkar en avfuktare

En avfuktare sänker den relativa luftfuktigheten inomhus genom att avlägsna fukt från luften. Skillnaden mellan olika avfuktare som kondensavfuktare, sorptionsavfuktare, termisk avfuktare och hygrodynamisk avfuktare handlar om vilken teknik som används, men principen är alltid densamma. Här förklarar vi hur olika avfuktare fungerar och till vilka behov eller utrymmen de passar bäst.

Så funkar en kondensavfuktare

En kondensavfuktare eller kylavfuktare avfuktar luften genom kondensation. Avfuktning sker genom att varm och fuktig luft sugs in i avfuktaren med hjälp av en fläkt. Den varma och fuktiga luften passerar sedan en kylslinga som sänker luftens temperatur. Eftersom kall luft kan bära mindre fukt än varm, kondenserar den nedkylda luften och blir till vätska, eller kondensvatten. Kondensvattnet droppar sedan ner i ett uppsamlingskärl eller i en ränna som är kopplad till en dräneringsslang. För att kylslingan ska hålla en jämn temperatur används så kallad värmepumpsteknik bestående av en kompressor och ett köldmedium.

En kondensavfuktare kräver ofta en arbetstemperatur på omkring 15 grader. Vid lägre temperaturer sjunker prestandan och det kan uppstå isbildning på kylslingan. Kondensavfuktare passar således bäst för uppvärmda utrymmen i boytan, som badrum, tvättstuga, varma förråd eller övriga utrymmen.

Nackdelen med en kondensavfuktare kan vara en hög ljudnivå som uppstår på grund av kompressorn och fläkten och en högre energiförbrukningen än med andra mer kontrollerade avfuktningstekniker som termisk- eller hygrodynamisk avfuktning.

»Kondensavfuktare

Så funkar en sorptionsavfuktare

En sorptionsavfuktare, även kallad adsorptionsavfuktare, avfuktar luften med hjälp av ett fuktupptagande material och en rotor. Varm och fuktig luft sugs in i rotorn med hjälp av en fläkt. I rotorn finns luftkanaler som är behandlade med ett material som absorberar fukt genom att fånga upp vattenmolekylerna i luften. När rotorn har absorberat så mycket fukt som möjligt blåser avfuktaren in varm luft i rotorn vilket leder till att fukten blir till ånga som sedan kan transporteras ut från utrymmet. En sorptionsavfuktare klarar att arbeta i lägre temperaturer än en kondensavfuktare och passar således även bra till kallare utrymmen.

Nackdelen med en sorptionsavfuktare är dock att den kräver att utrymmet som ska avfuktas hålls helt tätt vilket leder till en ökad risk för fuktproblem om avfuktaren slutar fungera. Även energiförbrukningen är relativt hög, jämfört med andra avfuktningstekniker.

» Sorptionsavfuktare

Så funkar termisk avfuktare

En termisk avfuktare avfuktare använder värme för att avfukta och avlägsna fukt från luften. Genom att värma temperaturen i utrymmet skapas en termisk rörelse där varm luft som innehåller mycket fukt expanderar och transporteras ut ur utrymmet via ventilationen. Eftersom utrymmet hålls uppvärmt förhindras även kondensation som annars uppstår när varm luft utifrån förs in via ventilationen och kondenserar mot den kallare luften inomhus. En termisk avfuktare säkerställer därmed ett fuktfritt inomhusklimat genom att jämna ut temperaturskillnaderna samtidigt som den fuktiga luften förs ut via de befintliga ventilationskanalerna.

En termisk avfuktare använder således samma naturlag, eller princip, som pågår i boytan under vintern när våra hem hålls uppvärmda och håller en högre temperatur än utomhusluften.

Fördelen med en termisk avfuktare är att den använder en kontrollerad och styrd teknik som enbart arbetar vid behov. Den kontrollerade avfuktningen skapar en lägre energiförbrukning än vid användning av en avfuktare som arbetar kontinuerligt. En termisk avfuktare används allra främst till krypgrunden, men går även utmärkt att kombinera med hygrodynamisk avfuktningsteknik där avfuktning sker med hjälp av styrd ventilation. Kombinationen av värme och ventilation skapar ett mer komplett system och ger ett ännu starkare skydd mot fukt i såväl krypgrund som på vinden.

» Termisk avfuktare

Så funkar hygrodynamisk avfuktare

En hygrodynamisk avfuktare avfuktar luften med hjälp av styrd ventilation. Fläktar skapar ett luftombyte där torr luft ventileras in i utrymmet vilket leder till en lägre relativ luftfuktighet. En hygrodynamisk avfuktare är kontrollerad och styrd av ett intelligent system som läser av luftens förutsättningar. Fläktarna ventilerar endast in luft i utrymmet om luften utomhus är torrare än inomhus, vilket skapar ett kontrollerad luftflöde om säkerställer ett torrt inomhusklimat.

Hygrodynamisk avfuktning lämpar sig allra bäst för vinden, men går även bra att kombinera med en termisk avfuktare för ett fullbordat skydd mot såväl fukt som lukter och radon. En kombinerad avfuktare använder samma princip som en hygrodynamisk avfuktare, med skillnaden att den vid behov använder en värmekabel för att öka luftens temperatur vilket avlägsnar fukt från utrymmet.

»Hygrodynamisk avfuktare

Vill du läsa mer om avfuktare?

Vill du veta mer om hur olika avfuktare fungerar, eller ta reda på vilken avfuktare som passar bäst för dina behov? I vår kunskapsbank kan du hitta all information du behöver gällande avfuktning för olika utrymmen. 

denna sida kan du dessutom enkelt filtrera bland våra avfuktare utifrån yta, typ av utrymme eller andra egenskaper som är viktiga för dig när du väljer avfuktare till hemmet.

 

Avfuktare skyddar hemmet mot fukt, mögel och röta