Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Vilken uppvärmning är bäst till poolen?

Poolvärmepump, solfångare, elvärmare eller husets värmepump?Alternativen för att värma pool är många.

Vilken som är den bästa lösningen för dig beror på hur varmt du vill ha det, hur lång badsäsong du vill ha, hur stor investering du vill göra samt hur låga omkostnader du vill få. En poolvärmepump är det bästa alternativet för att värma pool om du vill ha en energieffektiv uppvärmningskälla som förlänger din badsäsong.

Visste du att

Det är ca 90 % av all pooluppvärmning i Sverige som görs med poolvärmepump.

En poolvärmepump kan sänka dina uppvärmningskostnader med upp till 85 %.

Läs mer

Få 85 % lägre omkostnader med poolvärmepump

Med en poolvärmepump får du pålitlig värme till poolen för en relativt liten mängd el, oavsett väder. Du får en lång badsäsong för en bråkdel av energiförbrukningen. Dagens poolvärmepumpar är dessutom både snygga och tystgående samtidigt som de gör jobbet effektivt.

Till poolvärmepumpar

Fördelar med en separat poolvärmepump

Det finns en stor fördel med att ha ett separat uppvärmningssystem för poolen, snarare än att använda din befintliga värmepump. Skulle husets värmesystem drabbas av fel, drabbas även uppvärmningen av poolen. Det bästa är att investera i en poolvärmepump som på bästa sätt utnyttjar energin i den omgivande luften, vilket innebär att det bör vara en värmepump lämpad för swimmingpool.

Därför är poolvärmepump bästa valet

Utnyttja solenergi med solfångare

Önskar du värma upp din pool med hjälp av solpaneler, ska dessa placeras på ett intilliggande tak. Panelerna placeras om möjligt i söderläge. Den energi solstrålarna ger omvandlas till värmeenergi, som i sin tur används för att värma upp poolvattnet. Med några riktigt varma sommardagar kan solenergin öka gradantalet i vattnet med mellan 5-6 °C.

Fördelen med solfångare är att det är ett miljövänligt alternativ, då den värmeenergi som samlas upp kommer naturligt från solen. Dock har användandet av solfångare minskat de senaste åren, då det har visat sig att det oftast krävs ytterligare en värmekälla som komplement till panelerna.

Värm poolen med elvärmare

Detta är den historiskt sett vanligaste metoden för att värma upp en pool, men då driftskostnaderna blir relativt höga har användandet minskat sedan mitten av 90-talet. Systemet fungerar på så vis att vattnet cirkuleras och strömmas genom elvärmaren, som har kapacitet att ge full effekt dygnet runt. Med hjälp av en elvärmare kan du få vattnet till exakt den temperatur du önskar, vilket är en fördel när det gäller denna typ av uppvärmning.

Rent miljömässigt finns det inte lika många fördelar med detta system, då elvärmen läggs till din vanliga elförbrukning. Det du själv kan göra för att påverka omkostnaderna är att välja en elleverantör som enbart använder sig av ren el.