Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Hur varmt vatten är lagom att bada i? Och vad påverkar valet av temperatur?
I artikeln...
Så upplever vi olika vattentemperaturer
Fördelar med en högre vattentemperatur
Nackdelar med en högre vattentemperatur

Hur varmt ska vattnet i poolen vara?

Hur vi upplever olika vattentemperaturer är väldigt individuellt och beror mycket på hur och till vad du ska använda din pool. En pool som används för vattenaktiviteter som simning och lek kräver generellt lägre temperaturer än en pool som du använder för att svalka dig under heta sommardagar.

För att underlätta din uppvärmning presenterar vi här en rad exempel på hur olika vattentemperaturer kan komma att upplevas. Du kan se dessa exempel som en riktlinje för vilken temperatur du ska välja, men vårt bästa tips är att du testar dig fram och hittar din optimala vattentemperatur.

Så upplever vi olika vattentemperaturer

Små barn som inte är aktiva upplever temperaturen som lägre...
... medan lite ädre barn som leker och rör sig kommer tycka att vattnet känns varmare.
För motionssim bör temperaturen vara max 28-29 grader.
Om du planerar att ta det lugnt i poolen kan du behöva höja temperaturen i vattnet för att det inte ska kännas kallt.

Hur vi upplever olika vattentemperaturer beror till stor del på ålder och aktivitetsgrad. Små barn som inte är särskilt aktiva i poolen kommer uppleva en temperatur på 30 grader kyligare än ett äldre barn som plaskar och leker aktivt i vattnet. Vidare kommer vuxna personer uppleva vattentemperaturen olika beroende på graden av aktivitet. För motionssim bör poolvattnet inte vara högre än 28-29 grader, medan en temperatur under 30 grader kan komma att kännas kylig för en vuxen som vill svalka sig utan att aktivera sig i vattnet. 

Barn i poolen - hur varmt bör vattnet i poolen vara?

Små barn som inte rör sig särskilt mycket i vattnet kommer frysa vid en temperatur under 32-33 grader. Äldre barn som simmar och leker i poolen kan trivas redan vid en temperatur på 30-31 grader. Ju lägre vattentemperaturen är desto snabbare kommer de börja frysa så snart de inte aktiverar sig i vattnet.

Motionssimning - hur varmt bör vattnet i din pool vara?

En vattentemperatur mellan 28-29 grader är idealisk för motionssimning och konstant aktivitet i vattnet. Överstiger temperaturen 30 grader kan motionssimning under längre perioder bli farligt och leda till överhettning och uttorkning.

Svalkande dopp - vad är lämplig temperatur i poolen?

Om du vill använda din pool till att svalka dig under heta sommardagar är en vattentemperatur mellan 30-33 grader en bra riktlinje. Varmare vattentemperatur än så kan leda till att du blir varm och inte vill stanna i vattnet lika länge. Över 34 grader är en bra riktlinje för spabad och badtunnor.

Fördelar med en högre vattentemperatur

Ju högre vattentemperatur desto längre kommer det kännas behagligt att befinna sig i poolen. En vattentemperatur på cirka 32-33 grader känns för de flesta behagligt även under längre perioder i vattnet. När vattentemperaturen sjunker under 30 grader kommer poolen kyla ner dig snabbare och du kommer med största sannolikhet att vilja stanna kortare i vattnet. En väl uppvärmd pool ökar sannolikheten för att du ska vilja bada i poolen även under kallare dagar. Högre vattentemperaturer kan således förlänga din badsäsong med flera månader. Och barn vill gärna ha lite högre temperatur för att stanna längre i poolen.

Fördelar med hög vattentemperatur:

  • Behagligt med längre dopp
  • Du använder poolen mer under kallare dagar
  • Passar för barnen

Nackdelar med en högre vattentemperatur

Högre vattentemperaturer påfrestar kroppen som då behöver anstränga sig mer för att kyla ner dig. Ska du använda din pool till motionssimning bör du därför inte värma din pool för mycket, gärna inte varmare än 30 grader. Redan vid 20 grader skapas en gynnsam miljö för bakterier som då kan växa till sig och frodas. Ju varmare vattnet är, desto bättre mår bakterierna och alger kan blomstra. 20 grader är dock en mycket låg vattentemperatur och du kommer troligtvis att värma din pool mycket mer än så. Därför är det viktigt att vara medveten om att högre vattentemperaturer ställer högre krav på rengöring och underhållning av ditt poolvatten.

Nackdelar med en hög vattentemperatur:

  • Passar inte vid motionssimning och annan träning
  • Större bakterie- och algtillväxt
  • Högre omkostnader för uppvärmning.

» Vad kostar det att värma poolen?

Spara tusenlappar med poolvärmepump
En poolvärmepump är det bästa alternativet om du vill få en så trygg och billig uppvärmning av din pool som möjligt.

Mer om uppvärmning av pool

Nedan hittar du fler artiklar om uppvärmning av pool. Vad vill du veta om pooluppvärmning?