Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Hur mycket måste man betala för att ha en härligt varm pool?
I artikeln...
Hur kan jag värma min pool?
Vad kostar det att värma upp poolen med poolvärmepump?
Hur kan jag sänka kostnaderna för att värma poolen?

Hur mycket kostar det att värma en pool?

Kostnaden för att värma upp en normalstor pool på 4x8 meter till 28 grader med en poolvärmepump landar någonstans mellan 2000 till 4000 kronor för en badsäsong på 4 månader. Det innebär en uppvärmningskostnad mellan 500 kronor till 1000 kronor i månaden under hela säsongen.

Den totala kostnaden för uppvärmningen av en pool beror dock på vilket värmesystem du använder, luftens temperatur, poolens storlek och läge samt hur du väljer att isolera din pool.

Hur kan jag värma min pool?

Temperaturen i luften och läget på poolen kan vara svårt att påverka men det finns saker du kan göra för att minska dina uppvärmningskostnader avsevärt. Genom att välja ett energismart värmesystem och isolera din pool mot värmeförluster kan du sänka dina kostnader med upp till 85 %. 

Det finns flera olika värmesystem för att värma upp poolen, några exempel är poolvärmepump, elvärmare, solfångare eller genom husets värmepump. Den mest energieffektiva och klimatsmarta metoden som finns idag är att använda en poolvärmepump. 

» Vilken uppvärmning är bäst till poolen?

Vad kostar det att värma upp poolen med poolvärmepump? 

Med en poolvärmepump kan du sänka uppvärmningskostnaderna för din pool med hela 65-85 %. En värmepump drar mindre energi än andra alternativ och är därför även ett klimatsmart alternativ som värnar om miljön. Nedan har vi skapat ett exempel på vad det kan kosta att värma upp din pool med hjälp av en poolvärmepump. Om storleken på din pool skiljer sig från exemplet kommer priset att förändras.

Andra faktorer som påverkar kostnaderna är poolens läge, hur varmt du vill ha det i vattnet, samt om och hur mycket du isolerar din pool.

» Mer om poolvärmepumpar

Visste du att
90 % av Sveriges poolägare väljer en poolvärmepump?

Uppvärmningskostnad normalstor pool 4x8 meter

Elförbrukningen för att värma upp en normalstor pool på 4x8 meter till 27 grader med en poolvärmepump landar någonstans runt 4000 kWh för en badsäsong på 5 månader. Beroende på vad du har för elpris per kilowattimme kan du också få fram kostnaden. Har du ett elpris på 1 kr/kWh kostar det exempelvis 4000 kronor och har du ett elpris på 1,50 kr kostar det 6000 kronor per säsong. Priset för uppvärmningen kommer dock variera beroende på storleken på poolen, var den är placerad, om den är isolerad samt hur varmt det är i luften och vad du har för elpris.

En poolvärmepump med inverterteknik är det alternativ som sparar mest energi. Teknologin innebär att poolvärmepumpen kan anpassa driften efter det aktuella behovet. På så vis sparar du in på energiförbrukningen som annars ökar när poolvärmepumpen bara har en hastighet och därför startar och stannar ofta.

Spara tusenlappar med poolvärmepump
En poolvärmepump är det bästa alternativet om du vill få en så trygg och billig uppvärmning av din pool som möjligt.

Hur kan jag sänka kostnaderna för att värma poolen?

Förutom att välja ett energismart alternativ för uppvärmning av din pool kan du även minska dina kostnader med hjälp av isolering i form av pooltäckning.

Kanske har du isolerat poolväggarna och tänker att du inte behöver täcka din pool för att skydda den mot värmeförluster? 75-80 % av vattnets värmeförluster sker dock via vattenytan och därför rekommenderar vi att du täcker din pool under natten oavsett om poolväggarna är isolerade eller inte.

Allra bäst behåller du värmen genom att välja ett pooltak. När solen ligger på värmer pooltaket upp vattnet och behovet av ytterligare uppvärmning minskar. För allra bäst värmeisolering bör du välja ett pooltak i kanalplast som släpper ut mindre värme än de som är gjorda i klarplast.

Vare sig du väljer att täcka din pool med ett poolskydd eller ett pooltak så kommer du sänka dina kostnader avsevärt. Pooltäckningen minskar nämligen kostnaderna även för rengöring då smuts och regnvatten hindras från att förorena poolvattnet.

» Varför ska man täcka poolen?

Mindre uppvärmning med pooltäckning
Skyddar du poolen med pooltak eller pooltäckning kommer mer värme att stanna i poolen och uppvärmningen blir billigare.