Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Placering av spabad

Spelar det någon roll var du placerar ditt spabad? Kan energiförbrukningen påverkas av placeringen? Det finns många frågor och några saker som kan vara bra att tänka på. Vi hjälper dig!

Påverkar placeringen av spabadet energiförbrukningen?

Beroende på var du bor i Sverige kommer energiförbrukningen påverkas. Om du bor långt upp i norr där det blir väldigt kalla vintrar kommer det krävas mer energi jämfört med om du bor i södra Sverige. Oavsett var du bor i Sverige så kommer det vara lika skönt med ett varmt bad, men hur mycket förbrukas? Om du badar några gånger i veckan, året runt kan man räkna att ett spabad i genomsnitt förbrukar runt 3000- 4000 kWh per år. Det är mätt när vattentemperaturen ligger på 38 grader, och om man bor i mitten av Sverige där medeltemperaturen är 7 grader (under hela året).

Var spabadet placeras på tomten kan också ha en liten påverkan på energiförbrukningen. I ett mer utsatt läge kan förbrukningen bli lite högre.

Utsikt från spabad

Är utsikten eller närhet till huset viktigast för dig?

spabad inomhus

Placera spabadet utomhus eller inomhus?

Ett spabad kan placeras både inomhus och utomhus, nära huset eller med en härlig utsikt, du väljer! Men det rekommenderas att göra det rätt från början, för när det väl är placerat så är det krångligt att flytta på.

Tänk dig de där härliga spontana baden, efter en hektisk dag på jobbet, var kommer du föredra att spabadet står då? Bor du vid en härlig utsikt så är det väldigt avkopplande att placera spabadet där. Vintertid kan det vara skönt att ha spabadet nära huset, så att det kräver mindre planering och lättare att bara hoppa i. Det är egentligen bara din fantasi och dina behov som sätter stopp för var du ska placera ditt spabad. Placerar du det på en vindstilla plats kan det göra att badet kräver mindre energi vid uppvärmning, eller under tak om väderförhållandena inte alltid vill samarbeta.

Spabad på altan eller trädäck?

Att placera sitt spabad nedsänkt i altanen eller på ett trädäck är väldigt vanligt, och ger en lyxig känsla när du badar. Förutom en lyxig känsla, blir det lättare att gå ut och i badet, och locket kommer bli lite enklare att lyfta av och på. Tänk bara på att underlaget behöver vara plant och klara av spabadets vikt, även när det är fyllt med vatten (ca 2000 kg). Om du placerar ditt spabad på marken så behöver du komplettera med en singelbädd eller något annat dränerande material, på ca 5-10 cm. För extra isolering och för att sprida ut lasten rekommenderas det också en isolerande markskiva.

Oavsett om du väljer att placera spabadet nedsänkt i altanen, på ett trädäck framför en fantastisk utsikt eller i trädgården jämte huset så kommer du att älska det. När du har hittat den där perfekta platsen är det bara att stanna upp och njuta, det extra arbetet eller funderingarna kommer helt klart vara värt det är spabadet väl är på plats och du har eget utespa att tillgå - när du vill!

spabad inomhus

Ett varmt, bubblande bad inomhus eller utomhus