Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Fördelar och nackdelar med solceller

Att skaffa solceller är en stor investering som håller i ca 30 år, därför är det bra att ha koll på både fördelar och nackdelar när man ska köpa solceller.

Solklara fördelar med solceller

Fördelar med solceller är många och de finns i många olika kategorier. Allt från den lilla miljöpåverkan solceller gör, som den miljömedvetna prioriterar till minskade kostnader, som den mer ekonomiska prioriterar.

Höjer husets värde

I takt med att husköpare i allt större utsträckning kollar på husets driftkostnader och vill veta vilka åtgärder för att minska dessa kostnader som redan är gjorda, har solceller blivit allt mer populära. Detta bidrar till att ett hus med solceller lätt trissas upp i pris under budgivningarna och ger dessa fastigheter ett högre värde.

Hus med solceller

Hus med lägre driftkostnader är i regel alltid mer attraktiva på marknaden.

Minskar kostnader för el

Från det att du har fått solceller installerat på ditt tak och anläggningen är satt i drift producerar du din egen solenergi. Detta innebär att du inte behöver köpa lika mycket el från det allmänna elnätet, vilket gör att kostnaderna för ditt hushåll minskar och du slipper oroa dig för stigande elpriser.

Under vintern är dock solcellernas produktion längre, då solpanelerna endast producerar runt en sjundedel av vad de gör under en varm sommardag, vilket gör att du då kan behöva köpa el från det allmänna nätverket. Men om du under sommaren säljer det överskott av el som solcellerna genererar kan vinterns elkostnader gå jämt ut, beroende på vilken elnätsleverantör du har.

Enkel och billig underhållning

Solceller kräver i princip inget underhåll, då det inte finns så många rörliga delar. Den enda rörliga delen är växelriktaren, som kommer att behöva bytas ut under solpanelernas livslängd. Utöver bytet av växelriktaren sköter sig anläggningen i princip helt själv. Det kan dock vara bra att gå igenom systemet med några års mellanrum, bara för att ha koll så att allt ser rätt ut.


Nackdelar med solceller

Även om fördelarna är många finns det även några nackdelar med solceller som man bör ha i åtanke, för att undvika överraskningar.

Hand med pengar framför solceller

Hög engångskostnad

Att köpa solceller innebär en hög initial kostnad, även om du kan söka olika bidrag från staten. Trots att du bara betalar kostnaden en enda gång och kan få solinvesteringsstödet eller ROT-avdraget från staten, är det ofta en stor kostnad som kan ge en direkt påverkan på ekonomin i ditt hushåll.

Visserligen ligger återbetalningstiden på solceller runt 10-12 år, beroende på olika faktorer. Då solcellernas livslängd vanligtvis är runt 30 år, innebär det att du kan njuta av kostnadsfri energiproduktion från solpanelerna under dess resterande livslängd.

Läs mer om kostnader för att skaffa solceller här: Kostnad för solceller

Solljus krävs

Nattetid producerar solcellerna av förståelig anledning ingen solenergi, då det krävs solljus för att produktionen ska vara igång. Dock kan solcellerna producera så pass mycket energi under en solig sommardag att den solel som genererats oftast kan räcka för att täcka en stor del av hushållets behov fram tills dagen efter.

Rätt placering är avgörande

För att du ska få ut så mycket som möjligt av dina solceller är det viktigt att du placerar anläggningen rätt. Annars riskerar du att gå miste om mycket av den förtjänst som solceller ger.

Läs mer om hur du bör placera dina solceller här: Optimal placering av solceller

Tänk på att....

  • Inte placera solcellerna i skugga
  • Rikta dem mot rätt väderstreck
  • Ha optimal lutning på anläggningen
  • Har rätt anordning för den taktyp som ditt hus har

Många fördelar med solceller

Fördelarna med att skaffa solceller är som sagt många. Tycker du också att fördelarna med att skaffa solceller är fler än nackdelarna? Välkommen att skicka in din offertförfrågan till oss! Till offertförfrågan

Läs mer om hur det går till att köpa solceller här: Köpa solceller