Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Kostnad för att skaffa solceller

Att skaffa solceller är en stor investering som man gör till sin fastighet, som har en påverkan på hushållets ekonomiska förutsättningar.

Få bättre ekonomi med solceller

Målet med att investera i solceller är ofta att man vill få ner sina omkostnader, genom att producera egen el.

Ytterligare en positiv ekonomisk effekt är att husets värde ökar. Detta kanske blir aktuell först i samband med lån från banken eller vid en eventuell försäljning av huset.

Kostnad = investering

Det som däremot märkbart påverkar ekonomin är den direkta kostnaden som uppstår när man skaffar solceller. Även om solcellerna betalar av sig själv under ett längre perspektiv kostar det fortfarande en del att införskaffa material och att få själva installationen utförd. Genom att ansöka om solcellsstöd eller utnyttja rotavdraget, minskar investeringskostnaden.

Två sätt att minska investeringskostnaden

Det finns i dagsläget två olika möjligheter att få pengar från staten, när man installerar solceller. Det ena är rot-avdrag och det andra är solcellsbidrag (investeringsstöd), som inte kan kombineras. Du kan visserligen ansöka om båda, men kommer inte att kunna utnyttja båda i slutändan.

Du kan utnyttja rotavdraget först, för att betala mindre från början. Om sedan solcellsbidraget går igenom, måste du betala tillbaka rotavdraget innan solcellsstödet betalas ut.

Två sätt att minska investeringskostnaden

Med investeringsstöder eller rotavdraget kan du få statligt stöd till att köpa solceller.

Statligt investeringsstöd / bidrag till solceller

För att få ekonomiskt stöd från staten kan du ansöka om solcellsstöd, som är ett ekonomiskt engångsbidrag, där maximal stödnivå ligger på 20 %. Att få besked ifall din ansökan om solcellsbidrag gått igenom eller inte brukar ta tid, vanligtvis runt ett år. Den stora fördelen med solcellsbidraget är att man får en större summa pengar, men det finns en risk att det inte går igenom.

Läs mer om investeringsstöd för solceller

Rot-avdrag för solceller

Till skillnad mot solcellsbidraget innebär rot-avdraget en skattereduktion, som enbart privatpersoner kan ansöka om. Då rot-avdraget är en skattereduktion, innebär det att skatteverket är den myndighet som beslutar ifall du uppfyller kraven som gör att du har rätt till avdrag eller inte. Rotavdraget gäller endast arbetskostnad (30 % av arbetskostnaden) vid solcellsinstallation och inte på paneler och annat material.

Läs mer om rotavdrag för solceller här

Allt ingår när du köper solceller via oss

Känns det krångligt? Ingen fara! Köper du solceller via oss så får du en helhetslösning, där allt från projektering och installation till hjälp med allt pappersarbete ingår.

Läs mer om hur vi hjälper dig när du köper solceller från oss här:

Köpa solceller

Vad gäller vid köp från Polarpumpen?

Om du köper via oss, har du självklart möjlighet att utnyttja antingen rotavdraget eller solcellsbidraget.

Läs mer om våra köpvillkor gällande rotavdrag och bidrag för solceller här