Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Värmepumpar i Jämtlands län

Hjälp med värmepump i Jämtland?

Välkommen till oss på Polarpumpen! Här i vår e-butik hittar du marknadens bredaste sortiment av värmepumpar. Du kan titta runt på olika modeller här i butiken och även lägga din beställning. Självklart kan du även beställa installation och service av värmepumpar. Vi levererar värmepumpar till hela Sverige, och du kan självklart beställa din värmepump hos oss, oavsett vilken av följande kommunder du bor i: Östersund, Krokom, Åre, Strömsund, Bräcke, Berg, Härjedalen eller Ragunda.

Det finns också gott om information i butiken, så att du kan läsa på inför ditt köp. Här finns också råd och tips, så att du kan ta hand om och använda din värmepump på bästa möjliga sätt. På just den här sidan, går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på för dig som bor i just Jämtlands län.

Om du har några frågor eller vill få förslag på en värmepump som passar förutsättningarna i ditt hus, är du välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

Ring oss! 0770-777 600

Vilken värmepump är du intresserad av?
| | |

Polarpumpen i Jämtland
Försäljning

Absolut!
Kontakta oss här!

Support

Självklart!
Kontakta oss här!

Försäkringsärenden

Naturligtvis!
Registrera ditt ärende här!

[email protected] | 0770-777 600

Om Jämtland

Jämtlands län utgör 12 % av Sveriges yta, och består främst av landskapen Jämtland och Härjedalen, men även delar av Ångermanland, Hälsingland, Dalarna och Lappland. Området blev svenskt 1645, men invånarna fortsatte att orientera sig mot Norge. På 1700-talet grundades nuvarande residensstaden Östersund, för att knyta området närmare Sverige. Östersund förblir Jämtlands läns enda stad och är den klart största tätorten i länet.

Befolkningsmässigt är Jämtlands län näst minst i Sverige med ca 127 000 invånare, varav ca 10 000 bor i landskapet Härjedalen. Jämtlands län är också hem för ca 45 000 renar.

Turistnäringen är stark och särskilt vinterturismen, men här säljs även 180 000 fiskekort per år, vilket är betydligt fler än antalet invånare. Jämtlands län är ett av de företags tätaste länen i Sverige, samtidigt som man har ovanligt lite industrier. Av den anledningen förbrukar Jämtlands län förhållandevis lite energi och den energi som förbrukas går främst till uppvärmning av hus. Länet är självförsörjande på el-energi och exporterar 80 % av den el, som produceras i länet. El-produktionen består främst av vattenkraft.

Kartan visar några av de orter i Jämtlands län där Polarpumpen regelbundet installerar värmepumpar.

Märkt på kartan:
Östersund, Bräcke, Krokom, Svenstavik, Åre, Strömsund, Hammerdal, Lit, Brunflo, Gällö, Sveg, Vemdalen, Lillhärdal, Funäsdalen, Undersåker, Nälden, Frösön, Järpen, Ås och Hammarstrand.

Låt oss hjälpa dig!

Fyll i kontaktformuläret, så återkommer vi snarat möjligt! Du kan också ringa oss direkt på 0770-777 600.

De personuppgifter du lämnar när du fyller i formuläret behandlas i enlighet med vår integritetspolicy.

* Obligatoriska fält

Besparing
Uppvärmning
Miljövänligt

Vilken typ av värmepump är du intresserad av?

Luft-Luft
Rätt luft-luft passar i Jämtlands klimat.
Låg investering
Bra besparing på uppvärmning
Luft-Vatten
Välj rätt luft-vatten värmepump, om du har vattenburen värme.
Medel investering
Bra besparing på uppvärmning
Från-Luft
Passar vattenburen värme och mekanisk frånluftsventilation.
Medel-Hög investering
Ok besparing på uppvärmning och varmvatten
Bergvärme
Passar vanligtvis berggrunden i Jämtlands län och till vattenburen värme.
Höginvestering
Bra besparing på uppvärmning och varmvatten

Olika värmepumpar

Nedan hittar du information om de olika sorternas värmepumpar du kan välja mellan. Vi redogör också för hur väl de passar i klimatzonen och vilka regler som gäller i regionen.

Luft-Luft

Luft-luftvärmepump i Jämtlands län

 • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder när du investerar i en luft-luftvärmepump.
 • Du tänker helt rätt i att det går att spara mycket pengar med en luft-luftvärmepump i Jämtlands klimat.
 • Du bör tänka på att välja en luft-luftvärmepump som ger hög effekt vid låga temperaturer.
 • Du kan räkna med att spara: uppåt hälften av uppvärmningskostnaderna i Jämtlands län.
 • Du bör titta på följande modeller listade till höger.
 • Kontakta oss gärna om undrar något eller vill ha hjälp att hitta rätt luft-luftvärmepump.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Jämtlands län består främst av landskapen Härjedalen och Jämtland. Höjdskillnaderna är stora och klimatet varierar kraftigt. Härjedalen har ett utpräglat inlandsklimat, medan västra delarna av Jämtland påverkas stort av närheten till Norska havet och Atlanten, då Norge är betydligt smalare här och många dalgångar går hela vägen till norska kusten.

Medeltemperaturen är relativt låg under vintermånaderna, men de lokala variationerna är relativt stora. I januari har exempelvis Storlien i västra Jämtland en medeltemperatur på -8,6°C, medan medeltemperaturen i dalgången mellan Hede och Funäsdalen i Härjedalen ligger på ca -13°C.

I det kalla klimatet är det viktigt att du väljer rätt luft-luftvärmepump. Du bör dels titta efter en luft-luftvärmepump med en garanterad värmedrift ned till -30°C eller åtminstone -25°C. Dessutom bör du titta efter en luft-luftvärmepump som ger en hög effekt vid låga temperaturer, eftersom detta ger dig en bättre besparing.

Hur mycket kan jag spara?

Energimyndighetens testresultat för luft-luftvärmepumpar i tre olika svenska klimatzoner ger en god indikation på hur mycket du kan spara med en luft-luftvärmepump. Den kallaste zonen utgår från Luleås klimat, vars årsmedeltemperatur ligger nära den i Jämtlands län. Här ligger besparingen på upp till 53 % av uppvärmningskostnaderna för ett stort hus, och något högre för ett mindre hus.

Troligen får du dock en något större besparing i Jämtlands län. Trots att årsmedletemperaturen ligger nära den kalla zonen, ligger medeltemperaturen under vintern nämligen flera grader högre. Du kan ta del av testresultaten via länken nedan.

Tester av luft-luftvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-luftvärmepumpar?

Luft-luftvärmepumpar brukar inte omfattas av särskilda lagar eller regler, men det förekommer anmälningsplikt i vissa svenska kommuner. Du bör därför ta reda på vad som gäller i din kommun i Jämtland. Du får inte heller utsätta dina grannar för alltför mycket buller, men det är ovanligt att luft-luftvärmepumpar av god kvalitet når upp till alltför höga nivåer.

I vissa fall kan en detaljplan eller bostadsrättsförening ha synpunkter på din installation, främst eftersom fasadens utseende påverkas.

Kort om vad en luft-luftvärmepump är

En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna.

Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna.

Läs mer om luft-luft

Vi rekommenderar dessa produkter

Installation luft-luftvärmepump

Installation luft-luftvärmepump

 • Gäller hela Sverige
 • 1 innedel
 • Möjlighet till... Detaljer

3990 kr

Fujitsu 12 LTCN

Fujitsu 12 LTCN

 • Herrgårdsövernattning
 • Värmer 10m² -... Detaljer
Från 327 kr/månad

Daikin Siesta RC35 luft-luftvärmepump

C35-R - Daikin

 • Värmer 25 - 160 m²
 • Bäst filter & Wifi på... Detaljer
Från 348 kr/månad

Luft-Vatten

Luft-vattenvärmepump i Jämtlands län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av luft-vattenvärmepump i Jämtlands län.
 • Du tänker helt rätt i att luft-vattenvärmepumpen måste ge värme vid låga utomhustemperaturer.
 • Du bör tänka på att välja en luft-vattenvärmepump med hög effekt vid låga temperaturer.
 • Du kan räkna med att spara en hel del med en modern luft-vattenvärmepump.
 • Du bör titta på: Panasonic Aquarea All-in-One 9kW, Panasonic Aquarea All-in-One 12kW
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-vattenvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Luft-vattenvärmepumpen hämtar energi från utomhusluften, och kallare utomhusluft innehåller mindre energi. Detta påverkar vilken effekt luft-vattenvärmepumpen kan ge. Moderna luft-vattenvärmepumpar ger ofta en bra effekt även vid lägre temperaturer och kan ge värme även vid riktigt låga temperaturer, men detta är något du bör kontrollera. Vanligtvis ligger temperaturen vintertid inom de intervall som en luft-vattenvärmepump klarar av, men du ska självklart se till att det finns en kraftig inbyggd elpatron, som kan hjälpa till vid behov.

Det finns ofta möjlighet att koppla ihop en luft-vattenvärmepump med din gamla oljepanna eller vedpanna, som du i så fall kan använda som tillskott, om det blir riktigt kallt.

Hur mycket kan jag spara?

Det går inte riktigt att svara på hur mycket du kan spara med en luft-vattenvärmepump i Jämtland eller Härjedalen. Klimatvariationerna inom länet påverkar besparing, men dessutom har varje hus sina unika förutsättningar, som påverkar besparingen. Sen beror det naturligtvis också på vilken luft-vattenvärmepump du väljer.

Generellt brukar man säga att en luft-vattenvärmepump kan spara uppåt 65 % av den energi som hushållet spenderar på hus och tappvatten, men siffran är allmän för Sverige. Testresultat för luft-vattenvärmepumpar är ovanliga och de som har testats av Energimyndigheten har inte testats för olika klimatzoner, men det kanske ändå kan ge en uppfattning om hur mycket du kan spara beroende på förutsättningarna i huset.

Testresultat för luft-vattenvärmepumpar

Vilka regler gäller för luft-vattenvärmepumpar?

Luft-vattenvärmepumpar för hemmabruk omfattas vanligen inte av några specifika regler, men i vissa kommuner gäller anmälningsplikt. Kontrollera därför vad som gäller i just din jämtländska kommun. En detaljplan eller bostadsrättsförening kan ha synpunkter på installationen, exempelvis i och med att den påverkar fasadens utseende.

Det finns regler runt hur mycket buller du får utsätta dina grannar för, även i Jämtlands kommun, och detta kan i viss mån påverka din luft-vattenvärmepumpsinstallation. Luft-vattenvärmepumpens utedel kan låta en del, men det är samtidigt ovanligt med för höga nivåer. Däremot är det alltid bra om du placerar luft-vattenvärmepumpen en bit från tomtgränsen, för att undvika onödiga konflikter med grannarna. Om du måste placera värmepumpen nära tomtgränsen försök välja en tystare modell.

Kort om vad en luft-vattenvärmepump är

En luft-vattenvärmepump hämtar värme från utomhusluften och överför den till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Den kan utgöra ett komplement eller en primär värmekälla. Den är förhållandevis billig, samtidigt som besparingen är stor.

Läs mer om luft-vatten

Vi rekommenderar dessa produkter

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

SW50 Hydrobox - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer
Från 1,064 kr/månad

NIBE F2030 7 kW med innedel VVM310, VVM 320 eller VVM 325

SW50 Ecodan - Mitsubishi Electric

 • Luft-vatten
 • Värmer mellan 20m² -... Detaljer

61980 kr

Från 1,337 kr/månad

Från-Luft

Frånluftsvärme i Jämtlands län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid köp av en frånluftsvärmepump för ditt boende i Jämtland. .
 • Du tänker helt rätt i att en frånluftsvärmepump kan passa bra i Jämtlands län.
 • Du bör tänka på att huset måste ha mekanisk ventilation, för att passa till en frånluftsvärmepump.
 • Du kan räkna med att sparaen hel del med en frånluftsvärmepump i Jämtlands län.
 • Du bör titta på följande modeller du hittar till höger på sidan.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken frånluftsvärmepump som passar just dig.
 • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

En frånluftsvärmepump hämtar energi från ventilationsluften. Den luft som ventileras ut, är redan uppvärmd och håller en relativt jämt temperatur. På så vis påverkas frånluftsvärmepumpens effekt mindre av utomhustemperaturen än de andra luftvärmepumparna. Dock krävs det mer energi för att värma upp huset, när det är kallt ute. Frånluftsvärmepumpen har då en elpatron, som hjälper till med uppvärmningen.

Hur mycket kan jag spara?

Med en frånluftsvärmepump brukar man kunna spara uppåt 50 % av den energi som hushållet utnyttjar till att värma upp tappvatten och hus, men det finns inga oberoende tester utförda för olika klimat. Så därför finns det inget specifikt test för hur väl frånluftsvärmepumpen fungerar i Jämtlands län.

Det är endast tre stycken frånluftsvärmepumpar som har testats av Energimyndigheten och dessa frånluftsvärmepumpar har några år på nacken. Hur mycket du kan spara är därför svårt att avgöra, men testerna kanske ändå kan utgöra en utgångspunkt. Exempelvis har både NIBE och Comfortzone kommit med nya förbättrade modeller.

Testresultat för frånluftsvärmepumpar

Vilka regler gäller för frånluftsvärmepumpar?

Eftersom frånluftsvärmepumpen i princip endast påverkar husets insida brukar de inte omfattas av några särskilda regler varken i Jämtland eller i något annat län. I vissa kommuner förekommer dock anmälningsplikt även för luftvärmepumpar, så ett tips är att kontakta din kommun och fråga vad som gäller.

Kort om vad en frånluftvärmepump är

En frånluftsvärmepump återanvänder värmen i ventilationsluften. När luften i huset är förbrukad och ska ventileras ut, tar frånluftsvärmepumpen tillvara på värmen.

Läs mer om frånluft

Vi rekommenderar dessa produkter

ComfortZone Excellence 35L

Excellence 35L - ComfortZone

 • Värmer mellan 80-120 m²
 • Kräver en extern... Detaljer
Från 1,251 kr/månad

ComfortZone Excellence 35

Excellence 35 - ComfortZone

Från 1,356 kr/månad

Bergvärme

Bergvärme i Jämtlands län

 • Vi kan hjälpa dig med rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder när du investerar i bergvärme i Jämtlands län
 • Du tänker helt rätt i att bergvärme brukar passa berggrunden i Jämtland och Härjedalen.
 • Du bör tänka på att söka om tillstånd från kommunen i god tid inför installationen.
 • Du kan räkna med att spara en stor del av kostnaden för uppvärmning och varmvatten.
 • Få förslag på modeller genom att fylla i vår offertförfrågan.
 • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken bergvärmepump som passar i ditt hem.
 • Fyll ivårt kontaktformulär eller ring 0770 - 777 600

Berggrunden i Jämtlands län brukar passa bra till bergvärme, men det kan förekomma lokala variationer.

Ju längre norrut man kommer, desto kallare blir berggrunden, som värms upp av solen. För att kompensera för den lägre temperaturen måste man borra djupare, vilket medför en något större kostnad. Med det djupare borrhålet får man en bra besparing, och besparingen påverkas inte i samma utsträckning av klimatet, som för luftvärmepumparna.

Hur långt ned berggrunden ligger under huset, påverkar också hur mycket du måste betala för installationen. Avståndet ned till berggrunden måste säkras med foderrör, som ser till att inte jord och lera ramlar ned i borrhålet. Foderrör medför en extra kostnad, samtidigt som effekten den här sträckan är sämre. Ofta måste man borra i princip lika långt i själva berget, oavsett avståndet dit. Om det är långt ned till berget blir alltså investeringskostnaden betydligt större och det tar tid innan investeringen lönar sig. Om det är så hemma hos dig, kan det vara idé att överväga en annan värmepump.

Hur mycket kan jag spara?

Bergvärme ger vanligtvis den största besparingen. Man brukar räkna med att det går att spara uppåt 70 % av den energi som går till uppvärmning av hus och tappvatten med en bergvärmepump. Denna siffra bekräftas av Energimyndighetens testresultat för olika bergvärmepumpar. Här finns inga specifika tester för olika klimatzoner, men genom att kompensera för den effekt som finns att hämta i berggrunden, bör besparingen bli riktigt bra, även i Jämtlands något kallare klimat.

Testresultat för bergvärmepumpar

Vilka regler gäller för bergvärmepumpar?

Bergvärmepumpsinstallationer måste alltid anmälas till kommunen oavsett om du bor i Jämtlands län eller något annat, och i vissa fall måste man istället ansöka om tillstånd. Tillstånd används exempelvis ofta i vattenskyddsområden, och kan ibland vara svårt att få. Oavsett vilket, ska du se till att din ansökan är komplett och skickas i god tid. Om din ansökan inte är fullständig, kanske du inte får godkänt eller så tar din ansökan längre tid att handlägga och du tvingas betala mer - för du betalar alltid en avgift, som ska motsvara den kostnad det tar för kommunen att handlägga ditt ärende.

Anmälan eller tillstånd krävs i och med att det innebär en miljörisk att borra för bergvärme och placera en kollektorslang i berggrunden. Om något går snett, kan grundvattnet tyvärr ta skada oavsett om du är i Jämtland eller något annat län. Därför är det viktigt att du anlitar certifierade borrare och installatörer - vilka du anlitar ska vanligtvis framgå i din anmälan.

När man borrar ett hål i marken på uppåt 200 meter, måste man ta hänsyn till annat som finns i marken. Det kan finnas olika typer av ledningar, rör och brunnar, men också i vissa fall tunnlar eller gruvor. Det måste exempelvis vara 20 meter mellan två energibrunnar, för att inte effekten i marken ska minska. I din ansökan till kommunen, ska det framgå vad som finns i marken och hur placeringen av ditt borrhål tar hänsyn till detta.

Kort om vad en bergvärmepump är

Bergvärmepumpen hämtar värme från berggrunden genom ett djupt borrhål (ofta uppåt 200 meter djupt). Värmen överförs sedan av värmepumpen till husets vattenburna uppvärmningssystem och tappvarmvatten. Det är en primär värmekälla och kan alltså stå för hushållets hela behov av värme.

Läs mer om bergvärme

Offerförfrågan bergvärme

System och installation

Kort information om fastigheten

Kontaktinformation

* Obligatoriska fält

Service

Service av värmepump

Värmepumpar beskrivs ofta som underhållsfria, men riktigt så är det inte; de kräver visst underhåll, även om det är lite. Det är viktigt att ta väl hand om värmepumpen. Om du sköter det underhåll som krävs, får du ut mycket mer av din värmepump och kan spara mer pengar. Dessutom bör du låta en servicetekniker titta över din värmepump med något års mellanrum.

Beställ service

Hos oss på Polarpumpen kan du beställa service till din värmepump. Servicen utförs självfallet av kunniga servicetekniker, som vet exakt vad som behöver göras, för att din värmepump ska fungera så bra som möjligt.

Beställ service av värmepump hos Svensk Installationspartner

Service ger bättre effekt

En värmepumps effekt minskar med tiden. Detta beror främst på att det kommer in smuts i värmepumpen. Genom att låta en servicetekniker titta över värmepumpen och rengöra den på djupet, får du upp effekten igen och sparar mer pengar.

Bättre hållbarhet med service

Med service får du också en mer hållbar värmepump. Smuts i värmepumpen orsakar onödigt slitage, som med tiden gör att komponenter går sönder. Genom regelbunden service kan du därför säkerställa att din värmepump håller längre. På så vis kan du också spara pengar.

Läs mer om service

Vi rekommenderar dessa produkter

Felsökning av luft-luftvärmepump

Felsökning Luft-luftvärmepump

Just nu har vi inte möjlighet att erbjuda felsökning.Detaljer
1990 kr

Service av luft-luftvärmepump

Rengöringsservice luft-luftvärmepump

 • Rengöringsservice luft-luftvärmepump
 • Bättre... Detaljer

2190 kr